Očkování nepodceňujte, termíny si hlídejte

Očkování nepodceňujte, termíny si hlídejte

Bydlíte v Olomouci a a potřebujete se registrovat u praktického lékaře pro dospělé? Máme pro vás dobrou zprávu. MUDr. Jana Fuková, která ordinuje na I. P. Pavlova 184/69, přijímá nové pacienty. Má uzavřené smlouvy se šesti zdravotními pojišťovnami – všeobecnou, vojenskou, českou průmyslovou, oborovou zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, ministerstva vnitra a Revírní bratrskou pokladnou. MUDr. Jana Fuková je zkušená lékařka s dlouholetou praxí, nabízí kompletní, všeobecná vyšetření. Velkou pozornost věnuje prevenci, protože zastává názor, že příznaky a následky některých onemocnění se dají zmírnit, pokud je nemoc diagnostikována a léčena včas. V situaci, kdy člověk vnímá ve svém organismu nějaké změny, je lepší zajít za odborníkem, než čekat až nemoc propukne s plnou silou. Potom už je někdy pozdě a projevy nemoci se už jen mírní léky na bolest. Do ordinace MUDr. Fukové přicházejí na předoperační vyšetření také ti pacienti, kteří mají naplánovaný nějaký chirurgický zákrok. Lékařka provádí i závodně preventivní péče a vstupní prohlídky do zaměstnání.

Pokud se do ordinace MUDr. Fukové přihlásíte, nemusíte mít obavy, že zapomenete na některá z povinných očkování. Sestřička, která má na starosti kartotéku, všechno bedlivě sleduje a pacienty včas na nutnost přeočkovat se upozorní. Celoživotně by se lidé měli zajímat o očkování proti tetanu, klíšťové encefalitidě, černému kašli, případně chřipce. Očkování proti tetanu je plně hrazeno ze zdravotního pojištění, přeočkovává se vždy po 15 letech, u osob starších 60 let se interval zkracuje na 10 let. Některým rizikovým skupinám pacientů stát hradí také očkování proti pneumokokům a žloutence typu A a B. Odmítnutí se v ordinaci nemusejí obávat ani ti lidé, kteří uvažují o nepovinném očkování. Některé látky se očkují malým dětem, ale v dospělosti se už jejich účinnost ztrácí. Doporučuje se nechat se přeočkovat proti černému kašli párům, které mají malé miminko, proti žloutence, pokud jsme vystaveni riziku nákazy. Před rakovinou děložního čípku může ženy ochránit očkování proti lidským papilomavirům.

Zkrátka, pokud si nejste jisti, přijďte se poradit. MUDr. Jana Fuková ordinuje denně, v pondělí, ve středu a v pátek už od půl osmé ráno, v úterý a ve čtvrtek odpoledne.