Pomůže tam, kam lidé nedosáhnou

Pomůže tam, kam lidé nedosáhnou

Vývoj zkrátka nezastavíme a jinak tomu není ani ve stavebnictví. Zatímco dříve se stavěly domy spíše do šířky a v oblibě byly především rodinné a činžovní domy, dnes dominují vysoké stavby. Jakoby dnešní společnost razila heslo „čím vyšší tím lepší“.

To, že se na světě čím dál častěji objevují mrakodrapy a jiné výškové budovy, není pochopitelně zapříčiněno jen tím, že se lidé, a jednotlivé země mezi sebou, předhání, kdo postaví vyšší budovu. Tím hlavním důvodem je pochopitelně růst populace. Ve městech žije čím dál více lidí, vznikají nové a nové firmy, které potřebují své prostory, neustále přibývá kaváren, restaurací a obchodů. Lidé se potom pochopitelně snaží soustředit co nejblíže k centrům měst.

Dalším důvodem jsou také náklady na dopravu, provoz a údržbu měst. Vyšší koncentrace lidí tak může městům pomoci ušetřit peníze.

Umět navrhnout výškovou budovu je bezpochyby umění a umět takovou budovu postavit je skoro zázrak. I když je lidská práce zatím nepostradatelným faktorem každé velké i malé stavby, bez pomoci techniky bychom si asi neporadili.

Co se týče vysokých staveb, ať už do mraků sahajících budov nebo vysokých mostů, žádná stavba se neobejde bez jeřábu. Tento vysoký stroj dokáže přemístit vše, na co jsou lidé krátcí, a to doslova. Při výškových pracích však nemusí být důležitá jen výška, ale také mobilita.

Zvláštní skupinu jeřábů proto tvoří takzvané autojeřáby. Jedná se v podstatě o spojení dvou pro stavbu nepostradatelných pomocníků – jeřábu a nákladního vozu. Mobilita jeřábů je benefitem nejen pro pohyb na samotné stavbě, ale také pro bezproblémový přesun po běžných komunikacích.

Autojeřáb ke své práci využívá vysouvatelné rameno spojené s otočnou kabinou jeřábníka a navíjecí buben. Aby nedošlo k převrácení a byla zajištěna celková stabilita stroje, je podvozek opatřen vysouvacími opěrami. Veškeré pohyby jeřábu zajišťují hydraulické systémy. Kromě manipulace a zvedání břemen, co je hlavní funkcí jeřábů, disponují některé jeřáby také montážním košem či montážní plošinou.

V Československu mají autojeřáby svou tradici od roku 1945, kdy se začaly vyrábět v podniku ČKD. Mezi nejznámější typy autojeřábů se značkou ČKD patří třeba autojeřáb AD 20 nebo AD080.

Práce autojeřábů je dnes opravdu rozšířená a pro většinu staveb často nepostradatelná. Nejen to je důvodem, proč jsou jeřábnické a autojeřábnické práce tak rozšířené. Firmy s autojeřáby najdeme třeba v Brně.