Zvířatům lze jejich stárnutí usnadnit

Zvířatům lze jejich stárnutí usnadnit

Zvířata, zejména psi a kočky žijící v městských bytech, jsou lidmi vnímáni jako členové rodiny. Žijí v úzkém kontaktu se svými majiteli, sdílejí s nimi všechny radosti a starosti, včetně stárnutí. Zvíře stárne mnohem rychleji než člověk a my obvykle s vráskami na duši pozorujeme, jak náš čtyřnohý kamarád ztrácí životní vitalitu, zpomaluje svůj životní režim, hůře vidí a slyší.  Velkou část dne odpočívá nebo prospí jako starý člověk a některé rasy mají i sklon k nadváze.

Stárnutí psů přináší větší nároky na péči o ně a jejich krmení. Pes zároveň ve vyšším věku hůře snáší fyzický a duševní stres, dlouhé cestování, už s ním nelze chodit na delší vycházky, zejména ne za extrémního počasí, za silných mrazů nebo tropických veder. Všímáme si, že našemu pejskovi místy šediví srst a stává se matnější. Kůže zvířete ztrácí svou přirozenou elasticitu, zhoršuje se jeho krevní oběh a látková výměna, projevují se poruchy prokrvení. Pes působí malátně a jako bez radosti ze života, často i špatně žere. Nechuť psa k pohybu, problémy při vstávání z podložky, kulhání nebo rychlou únavu při vycházce by chovatel neměl brát na lehkou vázu a raději co nejdříve vyhledat veterináře. Veterinární péče je v České republice na vysoké úrovni a veterináři mají spoustu možností, jak vašemu zvířátku ulevit. Na špatné prokrvení mu například mohou předepsat léky, které obsahují účinnou látku propentofylin. Taková léčiva zlepší psovi centrální i periferní prokrvení, podpoří průtok krve v kapilárách a pomohou proti obtížím, spojených se stářím. Velmi důležité ale je obrátit se na veterináře včas

Některá zvířata mají i problémy s orientací, nemohou například najít vchodové dveře, udržují si větší odstup ve vztahu k majiteli i ostatním zvířatům, v noci jsou častěji vzhůru, mají problémy s vyměšováním. Stárnutí u zvířat zastavit nemůžeme, ale zlepšit kvalitu jejich života ano. Pro starší zvířata se vyrábějí speciální vitalizující krmiva. Ve veterinární ordinaci Pacov vám poradí, jaká jsou pro vašeho miláčka nejvhodnější, krmiva pro starší zvířata nebo čtyřnohé alergiky si tady můžete i koupit. Jsou vyrobena podle receptury, obsahující přírodní ingredience, ovoce a zeleninu, mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny a minerály. Chovatelé, kteří speciální krmiva svým zvířatům dívají, u nich pozorují zlepšení už po třiceti dnech.