Nezapomeňte v osmnácti na změnu lékaře

Nezapomeňte v osmnácti na změnu lékaře

Osmnácté narozeniny jsou v životě každého člověka velkým předělem. Oficiálně se stává dospělým, získává za sebe plnou zodpovědnost, a kromě toho že může řídit auto nebo pít alkohol, má i mnoho povinností. Hned jednou z prvních věcí, na kterou je dobré myslet je registrace k praktickému lékaři pro dospělé. Zdraví je na prvním místě, a i když člověk nebývá nemocný, minimálně potvrzení do autoškoly o zdravotním stavu nebo na tábory a pro práci s potravinami bude od lékaře potřebovat. Jak tedy postupovat, když je třeba změnit lékaře?

Pediatr může mít ve své léči pacienty až do devatenácti let, kdy bude registrace u dětského lékaře automaticky zrušena a člověk od té chvíle není veden u žádného praktického lékaře. Lékaře nového vám buď může doporučit sám pediatr nebo je doporučované volit praktika u kterého jsou ostatní členové rodiny. Právě vzhledem k rodinným anamnézám je dobré, když jsou všichni členové rodiny u jednoho lékaře. Pokud ten však nepřijme nové pacienty a ani jste nedostali doporučení od svého stávajícího lékaře, musíte hledat. Na to je dobrý národní registr poskytovatelů zdravotních služeb, poptat se známých nebo se podívat ve svém okolí. Pokud hledáte praktického lékaře v Praze, hledejte blízko svého bydliště, až budete nemocní potřebovat pomoc, špatně se vám bude dostávat z jednoho konce města na druhý. Totéž platí o všech městech.

O čem mnoho lidí neví je, že k praktickému lékaři pro dospělé je možné se registrovat ještě před osmnáctými narozeninami, a to již od čtrnácti let. Lékař však pacienta nemusí přijmout, koneckonců existují přesné vyhlášky o preventivních prohlídkách pro děti, které se od těch pro dospělé liší. Výběr praktického lékaře pro dospělé tak není dobré uspěchat ale ani odkládat na co nejpozději.