Stroj, který dokáže zázraky doslova za pár vteřin

Stroj, který dokáže zázraky doslova za pár vteřin

Výrobky z plastů jsou, ať chceme nebo ne, důležitou součástí našich životů. Ať už se jedná o reklamní předměty, obaly potravin, nebo třeba věci, které používáme doma na úklid. Málo kdo si dnes dokáže představit běžné denní fungování, aniž by nevzal do ruky jediný plastový obal, sáček, pet lahev nebo třeba obyčejný kartáček na zuby.

Abychom plasty mohli používat, musí se pochopitelně nějak vyrábět. Co do výroby plastů je jednou z nejoblíbenějších metod takzvané vstřikování. Tato metoda je oblíbená po celém světě a využívají ji firmy ve všemožných odvětvích. Tento zázračný proces dokáže během několika vteřin přeměnit přetvořit kus plastu na hotový tvar výrobku. Nejen rychlost výroby, ale také nízké náklady jsou důvodem, proč je vstřikování plastů v dnešní době tak oblíbené.

To, že je dnes tato metoda tolik rozšířená však neznamená, že je horkou novinkou moderní doby, právě naopak. Vstřikování plastů je tu už od 19. století. Úplně první vstřikovací stroj byl spuštěn v Americe v roce 1870, tedy před více než tisíci lety. Stroj tehdy vyráběl držáky a štětky na holení.

Co se týče masové výroby a tedy i masivního využití vstřikovacích strojů, zapsala se do historie společnost LEGO. Firma LEGO je dnes největším výrobcem plastových hraček. O tom svědčí například denní průměr plastových kostiček vyrobených v Dánské továrně, který se pohybuje kolem několika milionů kusů.

Vstřikování plastů je samo o sobě velmi složitou záležitostí, i když by nás jeho krátká výrobní doba mohla přesvědčit o opaku. Kvalitu vstřiku totiž ovlivňuje hned několik faktorů. Mezi nimi jsou mechanické a fyzikální vlastnosti použitého druhu plastu nebo třeba správná konstrukce vstřikovací formy. Úplně nejdůležitější je však vybrat správný vstřikovací stroj.

Pro lidi, kteří se nepohybují přímo v oboru, může být takové vstřikování plastů něčím naprosto nepředstavitelným. To však této technologii ani v nejmenším neubírá na důležitosti a zásluhách, které za tisíciletí svého fungování nasbírala. Nemusíme přesně rozumět fungování vstřikování plastů, abychom dokázali ocenit výrobky, které díky němu máme k dispozici a můžeme je denně používat.