Jak na dítěti poznat že trpí alergií

Jak na dítěti poznat že trpí alergií

O alergii můžeme říct, že se jedná o nemoc dnešní doby. Od minulého století počet lidí, kteří trpí nějakým druhem alergie prudce vzrostl. Jakmile potká tato nemoc jednoho z rodičů, je šance, že se nevyhne ani dítěti poměrně vysoká. Proto je dobré, aby všichni rodiče věděli, jak u dětí rozpoznat příznaky alergie a co s nimi dělat.

Alergie nastává, pokud přirozená imunita člověka, která má organismus chránit před cizorodými látkami jako jsou mikrobi, paraziti nebo částice nečistot, reaguje nepřiměřeně i na faktory, které člověku neškodí. Když se tato nepřiměřená reakce projevuje konkrétními příznaky a na konkrétní alergen jedná se o alergii. Dělí se na respirační alergie, které patří mezi nejběžnější a řadí se sem alergie na pyly, roztoče nebo prach. Další velmi častou skupinou je alergie na potraviny. Dále existují alergie na léky, hmyz nebo určité látky.

A jak u malých dětí poznáte, že se jedná o alergii? Je dobré si všímat příznaků na kůži jako je atopický ekzém nebo kopřivky dále sledovat respiračních obtíží, kašle, opakované rýmy nebo častých zánětů průdušek. Alergii může signalizovat i svědění v ústech, pálení očí, otoky úst nebo problémy s vylučováním. Jakmile u dítěte tyto potíže vypozorujete, měli byste co nejdříve navštívit praktického lékaře. Do alergologické ordinace můžete i bez doporučení, avšak s doporučením od praktického lékaře vás spíše vezmou a budou mít k dispozici lékařské záznamy.

Vyšetření se nemusíte bát, alergie jsou specializované i na malé děti. Moderní testy jsou nebolestivé a spolehlivě zjistí, v čem je problém. Jakmile lékař zjistí, na co je dítě alergické, probere s vámi úpravu jeho jídelníčku, pokud se jedná o alergii na jídlo a poradí vám, popřípadě předepíše vhodné léky nebo navrhne režimová opatření.