Dokonalý chrup můžeme mít v každém věku

Dokonalý chrup můžeme mít v každém věku

To, že čištění zubů je důležité, nám rodiče vtloukali do hlavy už od malička. Nicméně jakmile dospějeme, spousta z nás začíná brát péči o zuby poměrně na lehkou váhu a odbydou ji jen tou nejzákladnější a nejnutnější hygienou.

Nicméně je třeba říci, že i lidé, kteří si zuby čistí několikrát denně mohou mít problém se zubními kazy. Není totiž ani tak důležité, jak často se zuby čistí, ale spíše na jakých místech. Hlavním původcem zubních kazů je plak, který se nám usazuje na zubech. Měřítkem správně vyčištěných zubů tedy není čas, ale spíše množství odstraněného plaku. I když může být zubní plak v ústní dutině pouhým okem neviditelný, existují způsoby, jak jeho přítomnost a lokaci zjistit. Můžeme si například pořídit takzvané indikační tabletky na plak. Zubní plak může být příčinnou nejen zubních kazů, ale také závažného zánětu dásní a následné paradontózy.

A co to ten zubní plak vlastně je? Dokud neznáme jeho pravý popis, nevzbuzuje v nás tento jev žádné velké obavy a vadí nám maximálně esteticky. Když si ale uvědomíme, že se jedná o bezbarvý lepkavý nános bakterií, už tak příjemné nám to asi nebude. Plak se na zubech vytváří přibližně 4- 12 hodin od posledního vyčištění.

Kazivost zubů a dalších zubních onemocnění má i řadu dalších příčin, mezi nimiž hraje roli také dědičnost, léky nebo třeba závažná onemocnění. I tyto faktory tedy mohou ovlivnit to, jestli budeme mít do sedmdesáti let zdravé vlastní zuby, nebo už ve čtyřiceti potřebujeme zubní náhradu.

Naštěstí jde doba neustále dopředu a stomatologické laboratoře neustále vytváří další a další možnosti, jak si své vlastní zuby co nejpřirozeněji nahradit. Už jen s těží rozeznáme člověka, který má zubní náhradu nebo pár umělých zubů od jedince se zdravým vlastním chrupem. Paradoxně zuby umělé často působí mnohem lepším dojmem než zuby vlastní. Nejen to je důvodem, proč se někteří lidé rozhodují si zuby dobrovolně nechat přikrášlit využitím například zubních fazet a podobných vymožeností, které dnešní stomatologie nabízí.