Bolesti zad potkají v životě většinu lidí

Bolesti zad potkají v životě většinu lidí

Jednou z nejčastějších civilizačních chorob, která někdy během života potká až osmdesát procent všech lidí jsou bolesti zad. Sedavá zaměstnání, nedostatek pohybu, špatné držení těla ale i stres jsou hlavní příčiny toho, proč se většině lidí někdy stane, že s bolestí vystřelující ze zad nemůžou vstát z postele.

 

Bolesti zad se dělí na akutní, které trvají maximálně několik dní, jsou velmi silné a většinou je na vině přetažení svalů. U těch je nejlepší co nejdříve navštívit ortopedii, kde se na bolesti zad zaměřují a tam vám dají prášky a masti, které uleví od bolesti a poradí vhodné cviky, rehabilitace nebo masáže na uvolnění bolesti. Chronické bolesti přetrvávají i několik měsíců nebo se několikrát do roka opakují. Jejich hlavní příčinou je právě špatné držení těla, které vede k ochabování svalů kolem páteře. Dlouho trvající bolesti mohou vést až k migrénám a bolestem hlavy. Při dlouhodobých bolestech zad se návštěvě ortopeda určitě nevyhýbejte.

 

Pokud si chcete pomoci sami a bolestem předcházet, měli byste neustále mít na paměti, že zcela zásadním je držení těla. Více než polovina všech lidí se sedavým zaměstnáním sedí nesprávně a zatěžuje záda nerovnoměrně. Kvalitní židle, která podepírá celá záda a nesedíte na ní zkřiveně je tedy základ. U židle však výběr vhodného a zdravého nábytku nekončí. Zdravá matrace a polštář také udělá pro vaše záda mnohé. Také je dobré se zaměřit na držení těla při chůzi a běžném stání. Zásadní je také dávat si pozor při zvedání těžkých věcí, abyste si nenatáhli sval nebo si trvale nepoškodili záda neúměrnou zátěží. Některé sporty jsou pro zdraví zad více vhodné než jiné, plavání, běh nebo posilování avšak provedený správně.