Jarní alergie trápí i děti

Jarní alergie trápí i děti

S prvními paprsky sluníčka značícími jaro se většina dětí už nemůže dočkat až bude moct zase běhat a hrát si venku. Ve školách a školkách malují kvetoucí stromy a vůně jara brzy provoní vzduch. To je však také to, čeho se mnozí obávají, zvláště ti, kteří trpí pylovými alergiemi a sotva vyběhnou ven začnou slzet a kýchat. Alergie na pyl se u tětí většinou projeví až ve školním nebo předškolním věku. Mezi příznaky patří rýma, ať už neustálé smrkání nebo naopak ucpaný nos, kýchání a slzení. Nejčastější příčinou této alergie jsou geny, pokud tedy postihuje jednoho z rodičů je šance, že jí bude trpět i dítě asi třicet procent a když oba rodiče, šance se zvedá na šedesát procent.

Většina lidí, co trpí alergií například na určitou potravinu s ní může snadno fungovat tak, že se dané potravině vyhýbá. S pylem je to však horší, to by člověk nesměl celé jaro a léto ven. Pomoct může vést si podrobný pylový kalendář, kam si budete zaznamenávat, kdy je alergie nejhorší. Pomůže nejen vám, že příští rok budete vědět na co se kdy připravit a kdy je situace nejhorší, ale také alergologovi. Pokud se vyskytne alergie na pyl, nejspíš se budete muset vzdát většiny kvetoucích domácích rostlin, aby zbytečně nedráždily sliznice. Také si dejte pozor na zkříženou alergii s některým druhem ovoce nebo zeleniny. Pokud víte, že má dítě alergii na pyl a odmítne jíst určitý druh ovoce, nemá cenu mu ho nutit, ale je lepší zjistit, zda není alergické i na to.

Alergie však ve většině případech nejde zmírnit jinak, než vhodnými prášky a proto, jakmile si na dítěti všimnete, že na začátku jara nadměrně kýchá nebo má rýmu, nebo mu po snězení ovoce nebo zeleniny není dobře, navštivte raději dětského praktického lékaře, který vás pošle k odborníkovi.