Kdo si dnes může vzít úvěr?

Kdo si dnes může vzít úvěr?

Vzít si hypotéku není v dnešní době vůbec jednoduché a pro mnohé z nás se mohou zdát bankovní půjčky něčím naprosto nedosažitelným. Je pravda, že lidé, kteří si stihli vzít úvěr před říjnem 2018 byli ve značné výhodě. Na druhou stranu se splácení úvěru mohlo časem proměnit v nikdy nekončící noční můru. Nynější omezení, která přinesla nová doporučení centrální banky nám čerpání úvěru v mnohem zkomplikují, ale zase nás přimějí k vyšší míře zodpovědnosti. V minulosti si totiž byli lidé schopni brát úvěr, jehož měsíční splátka činila více než polovinu jejich příjmů. To už by se nově dít nemělo.

Podle čistého měsíčního příjmu domácnosti se dá vypočítat maximální částka, kterou si můžeme od banky půjčit. Jak se říká, ve dvou se to táhne lépe, a jinak tomu dnes není ani u bankovních půjček. Logicky totiž dosáhneme vyšší půjčky jako pár než jako jednotlivec. Zatím co pokud náš čistý měsíční příjem bude činit 25 000 korun, banka nám půjčí maximálně 2, 7 milionu korun, což v dnešní době ve velkých městech, stačí sotva na garsonku, pokud tedy nechceme bydlet půl hodiny až hodinu od centra města. Oproti tomu dva lidé s čistým měsíčním příjmem třeba 50 000 korun, už mohou dosáhnout na dvojnásobnou částku a získat už poměrně slušné bydlení.

Kromě toho, že je výše částky, kterou si můžeme od banky půjčit omezená čistým měsíčním příjmem, k tomu, abychom na půjčku dosáhli potřebujeme ještě jednu věc. Z požadované částky musíme mít našetřeno 10 % z vlastních úspor. Tedy pokud chceme byt za 3 miliony, musíme mít k dispozici 300 000 korun. Čím dražší je potom nemovitost, tím více je třena mít naspořeno. V opačném případě nám banka může půjčku zamítnout.

Spousta lidí se proti doporučení České národní banky bouří, některým se naopak líbí. Někteří lidé kvůli nim možná nedosáhnou na svoji vysněnou velkou nemovitost, na druhou stranu si ale budou nuceni vzít menší sousto a nebudou muset žít ve strachu, že nebudou schopni půjčku splácet. Spousta bank dnes dokonce nabízí různé druhy pojištění k úvěrům, které nám mohou v krajní nouzi pomoci. Například rizikové životní pojištění se dá využít v případě úmrtí živitele rodiny. Dalšími druhy pojištění jsou třeba investiční životní pojištění či pojištění majetku a odpovědnosti.