Podle čeho vybírat krb?

Podle čeho vybírat krb?

V amerických filmech se skrze komín a krb dostává do domu Santa Claus, který nosí dětem dárky. V našich krajinách, a hlavně pohádkách je krb a oheň spojován spíše s čerty a často slouží jako přímá brána do pekla. Jedno je však jisté, pohled na plápolající oheň v nás vzbuzuje pocit pohody a bezpečí. Oheň nás dokáže prohřát tak jako málokteré topení a estetickou stránku krbu nelze opomenout. Jak si vybrat takový krb, aby do vaší domácnosti co nejvíce seděl ale také plnil co nejlépe svou funkci?

V první řadě se musíte rozhodnout, k čemu chcete krb využívat. Jestli má sloužit jako dekorace, popřípadě si v něm rozděláte oheň pro navození správné zimní atmosféry za dlouhých zimních večerů, nebo zda budete krbem opravdu topit. V případě vytápění je rozdíl, zda krb slouží pro vytopení celého domu nebo chaty, nebo jenom pro danou místnost. Správně zvolený výkon krbové vložky je základem všeho. Krbová vložka s nízkým výkonem nedokáže prostor vytopit, a naopak vložka s příliš vysokým výkonem přetopí místnost, ještě, než se krb dostane na svou provoní teplotu, což vede k řadě problémů. V obou případech se výrazně snižuje její životnost a vzniká nebezpečí.

Další, na čem velmi záleží je typ krbu. K navození atmosféry a občasnému zahřátí nejlépe poslouží teplovzdušný krb, který z hlediska designu nabízí nejvíce možností od těch klasických až po futuristické, které zapadnou i do moderního domu. Pro vyhřívání celého domu se potom hodí krby s teplovodním výměníkem, který rozvede horkou vodu do radiátorů. V krbech se nejčastěji topí dřevem, a pokud používáte kvalitní suché dřevo a máte dobré krbové vložky, ani nebudete muset příliš často přikládat.

Krb si sice můžete namontovat i sami, avšak aby opravdu fungoval tak jak má a ideálně seděl do vaší domácnosti, je lepší se poradit s odborníkem. Odborníci přes krby vám přesně navrhnou krb podle vašich představ a uzpůsobí ho pro vaši domácnost.