Vinný sklep mít nemusíte

Vinný sklep mít nemusíte

K Moravě patří víno. Pěstuje se v nejteplejších oblastech na jih i východ od Brna, ale velké město přitahuje vinaře svými možnostmi a pořádáním různých akcí. Už v roce 1990 se vínu a všemu, co s tímto lahodným nápojem souvisí, začal věnovat Miroslav Karbula. Jeho firma MIKA CZ už v roce 1991 uspořádala Moravskoslezský festival vína a gastronomie na Zimním stadionu za Lužánkami a stála u zrodu mezinárodního veletrhu VINEX. S firmou MIKA jsou spojené i soutěže sommeliérů, aukce archivních vín, Brněnské vinobraní na náměstí Svobody, soutěže vín a košty. Pokud se o víno zajímáte, můžete se zúčastnit některé z přehlídek vín, které MIKA pořádá, případně si domluvit soukromou degustaci. A protože kvalitu vína podtrhne také způsob jeho skladování, začala se MIKA věnovat klimatizaci pro vinné sklepy, regálovým systémům a klimatizovaným skříním na víno. Od roku 1994 je výhradním dovozcem zařízení pro skladování vína od francouzské firmy Eurocave.

Klimatizované skříně na víno si pořizují ti, kteří chtějí mít svůj oblíbený nápoj z vinné révy v nadstandardní kvalitě, přestože nejsou majiteli vinného sklepa. Toto chytré vybavení slouží k uchování vína v ideálních podmínkách, udržuje správnou teplotu, vlhkost, proudění vzduchu a chrání víno před světlem a otřesy. Když na svůj milovaný nápoj dostanete chuť, uvidíte, jak je příjemné mít ho stále při ruce a přitom přehledně uložené. Skříně se vyrábějí v různých velikostech, od těch nejmenších, které se vejdou i do garsoniéry, až po velké a vysoké, určené do rodinných domů, vináren a hotelů. Vnitřní uspořádání je o několika zónách, takže když si vyberete špičkový multizónní výrobek, můžete servírovat vámi vybrané víno v ideální teplotě. A nejen to. Skříně se vyrábějí v mnoha provedeních, některé se uplatní v běžném provozu, můžete mít ale i luxusní kus z masivního dřeva.

U firmy MIKA si zařízení vybírají i vlastníci sklepů, hlavně regálové systémy a speciální klimatizace. Tyto klimatizace jsou navrženy speciálně pro udržování ideálních podmínek ve sklepě. Liší se svou kapacitou, nejžádanější jsou pro objem 50 m³, ale vyrábějí se i pro sklepy o poloviční kapacitě. Regálové systémy jsou z kvalitního dubového dřeva, aby odolaly vlhkému prostředí, nebo z barveného porobetonu, který dokáže udržovat vlhkost i teplotu. Víno se dá ukládat také do speciálních beden, umístěných do kovových regálů.