Ne všichni turisté jsou stejní

Ne všichni turisté jsou stejní

To, jak moc velkou roli hraje pro lidi ubytování na dovolených, o tom by se dalo polemizovat. Někteří upřednostňují skromné příbytky typu bungalovů nebo chatek a jiní zase preferují pětihvězdičkové hotely.

Typ ubytování, jaký si vybíráme, závisí také pochopitelně na typu dovolené, na jakou se vydáváme. Jedeme- li za turistikou a lozit po skalách, ubytování v pětihvězdičkovém hotelu by se s tímto konceptem asi moc neslučovalo. I když na druhou stranu, proti gustu žádný dišputát. To, že je někdo sportovně založený a upřednostňuje aktivnější dovolené ještě neznamená, že se po příchodu na hotel nechce nechat hýčkat. Navíc takovou romantickou koupel nebo kvalitní masáž si asi nikdy neužijeme víc, než po nějakém fyzickém výkonu.

Často jsme však také omezeni místem a hledáme ubytování ani ne tak podle značky luxusu, ale hlavně podle dobré dostupnosti a vzdálenosti. Což konkrétně u oné skalní turistiky na odlehlém místě může být poněkud problém. Většinou tedy, pokud si zrovna netroufneme na spaní pod širákem nebo ve stanu, se musíme spokojit s ubytováním méně komfortním, o to však více účelným. Navíc pokud se lidé vydávají do přírody, s velkým luxusem asi také zrovna nepočítají.

Další kategorií turistů jsou potom takzvaní „vychutnávači“. Tento druh turistů jezdí na dovolenou především odpočívat a daleko větší roli než místo pobytu, pro něj potom hraje právě to, jak moc daná lokalita a ubytování splňuje jeho požadavky. Někteří lidé jsou potom schopní strávit klidně týden v kuse zavření v lázeňském komplexu, kde si každý den užívají relaxační masáže, beauty procedury a saunování a ven se vydají maximálně na krátkou procházku.

Další typ turistů bychom mohli nazvat pro změnu „ochutnávači“. S tímto typem se můžeme setkat především na jižní Moravě. Parta lidí, většinou podobného věku, se vydá na na půl turistický a na půl rekreační pobyt. Tyto dovolené většinou nemívají dlouhé trvání, ale za to mají dlouhé doznívání v podobě bolestí hlavy. Na druhou stranu, tito turisté jsou na ubytování nároční asi ze šech nejméně. Po příjemném posezení u vína, které se často změní v divoký večírek, potom ulehnou v podstatě kamkoliv, kde je pohodlná postel.

Samozřejmě nejčastějším typem jsou lidé, kteří chtějí od každého trochu, ideálně všeho hodně. Nespokojí se tedy ani s úlevami na lokalitě ani nechtějí slevit z kvality svého ubytování. Ruku na srdce, mezi tento typ turistů patří asi většina z nás.