Umělecké kovářství nám může pomoci i s bezpečností

Umělecké kovářství nám může pomoci i s bezpečností

Řemeslo zvané kovářství existuje v naší civilizaci již tisíce let. Zatímco my jej známe hlavně z pohádek a historických filmů, odborníci jeho vznik datují do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Z té doby totiž pochází nejstarší nálezy výrobků, které dokládají použití kovářských technik. Zatímco tehdejší kováři zpracovávali náhodně nalezené meteoritické železo a tvořili z něj věci k praktickému užití, dnešní kováři se zaměřují spíše na uměleckou tvorbu.

I když mělo tohle řemeslo nepochybně v historii své místo, dnes by u nás kováře jeden jen s těží pohledal. To však neznamená, že žádní nejsou. Ba naopak. Své řemeslo dovedli k dokonalosti a dnes se specializují na uměleckou tvorbu a výrobu estetických doplňků nejen do interiérů.

První polovina 20. století byla ve znamení umění. Současně se na světové scéně objevila celá řada uměleckých stylů jako moderna, funkcionalismus či konstruktivismus. Některé z těchto stylů se promítly také do kovářské práce, nicméně ho nijak významně neovlivnily.

Největší zlom nastal po druhé světové válce, a to konkrétně za dob socialismu, kdy bylo kovářské řemeslo na hranici naprostého úpadku. Od 70. let potom začala být znovu ceněna ruční práce a kovářství se tak dostalo znovu do centra zájmu. Venkovské kovářství, jak ho známe z historických filmů dnes již sice téměř nenajdeme, za to máme spoustu krásné umělecké kovářské tvorby.

Takový umělecký kovář nám může zhotovit na co si jen vzpomeneme. Honosný svícen, ozdoby na krb, hodiny, mísu či umělecký plot kolem našeho pozemku. Právě okrasné a bezpečnostní mříže jsou dnes jedním z velmi rozšířených kovářských výrobků. Nejen že slouží jako bezpečnostní složka domu, ale také jej dokáží krásně nazdobit. Mříže na oknech či na dveřích tak nemusejí připomínat vězení, ale naopak estetický skvost, zdobící naše obydlí.

Ať už tedy toužíme po originálním kousku, který oživí náš interiér, nebo chceme elegantně zabezpečit náš dům, není lepší cesty než využít služeb uměleckých kovářů.