Naši mazlíčci si zaslouží tu nejlepší péči

Naši mazlíčci si zaslouží tu nejlepší péči

Člověk navštíví za život spoustu lékařů. K jinému chodí jako dítě, k jinému zase v dospělosti. A u praktických lékařů to z daleka nekončí. Kromě obvodního lékaře se za svůj život setkáme i s mnohými specialisty. O zuby se nám starají zubaři, o kůži dermatologové, o oči se postarají očaři a specializované optiky, o správné fungování kloubů zase ortopedové, a takto bychom mohli jmenovat ještě dlouho. Stejně tak, pokud nám nějaký lékař z nějakého důvodu nevyhovuje, můžeme ho zkrátka „vyměnit“. Co ale naše zvířátka?

Domácí mazlíčci jsou běžně považováni za členy rodiny a někteří lidé je mají dokonce místo vlastních dětí. Je tedy pochopitelné, že nám záleží na tom, aby byli zdraví a šťastní. Na rozdíl od nás mají však naši domácí mazlíčci pouze jediného doktora, za kterým s nimi běžíme, ať už mají problémy s očima, ušima, tlapkami nebo třeba srstí. Na jednu stranu je pro nás velkou výhodou, že nemusíme s každou maličkostí za jiným lékařem, na druhou stranu by pro nás mělo být o to více důležité, výběr veterinárního lékaře neuspěchat a pořádně ho promyslet.

Kromě toho, že si naše zvířátko nemůže veterináře samo vybrat, nemůže nám ani říct, když se mu u něj nebude líbit. Je proto na nás, abychom pečlivě zvážili všechny aspekty a vybrali toho nejlepšího a nejspolehlivějšího zvěrolékaře.

Při jeho výběru bychom měli zvážit několik aspekt a rozhodnout se, které jsou pro nás více, a které méně důležité. Jestli preferujeme co nejkratší vzdálenost, rozsah ordinačních hodin, co nejvyšší odbornost veterináře, ochota a individuální přístup nebo třeba 24 hodinovou pohotovostní službu?

Na základě námi vybraných priorit si vytypujeme ideálního kandidáta. Před tím, než se pro něj definitivně rozhodneme, je však dobré zjistit si na něj nějaké reference. Nelze se řídit jenom podle webových stránek, kde se snaží každý sám sebe vychválit. Nejlepší je zeptat se lidí, co u něj někdy byli, případně si najít internetové recenze.

Důležitou roli by mělo hrát také prostředí veterinární ordinace. Nemůžeme sice čekat pozlacené stoly, ale na druhou pokud nějaká ordinace připomíná spíše sklad nebo garáž, je to také jakýsi varovný signál.

Při výběru veterináře je dobré mít na paměti, že ten nejbližší neznamená vždy nejvhodnější. Tedy i když je jednou z našich priorit blízkost ordinace od domova, měli bychom zvážit, zda- li nám daný veterinář opravdu vyhovuje. Mnohem lépe se nám totiž bude chodit za veterinářem vzdálenějším ale za to milým, než za nepříjemným veterinářem za domem.