Lázně nebo wellness?

Lázně nebo wellness?

Kdo z nás si někdy nepovzdechl, že by potřeboval alespoň týden v lázních? Snažíme se pracovat co nejefektivněji, zvládat spoustu věcí v co nejkratším časovém úseku, kolikrát bychom nejraději byli na dvou nebo i třech místech najednou. Potom si večer celí vysílení na chvíli sedneme a uvědomíme si, že jsme za celý den skoro nic nejedli, a že už si vlastně ani nepamatujeme, kdy jsme měli naposled čas sami na sebe. Zajít si do kina, do fitka nebo na masáž, se nám zdá jako něco časově nezvládnutelného. V tuto chvíli bychom nejraději všeho nechali a odjeli na dovolenou. Nebo spíše odjeli někam, kde se někdo bude pár dní starat pro změnu o nás. Co takhle si vzít pár dní volno a odjet na nějaká wellness pobyt.

Aby však pobyt splnil očekávání, které od něj máme, je důležité si ujasnit základní rozdíly mezi wellness pobytem v lázních a pobytem ve wellness hotelu. Tyto dvě věci se totiž lidem nezřídka kdy pletou a nakonec jsou zbytečně zklamaní.

Lázně v pravém slova smyslu poskytují především tradiční léčbu za pomoci kvalifikovaného personálu a léčebných zdrojů, které mají k dispozici. Do takovýchto lázní se tedy vydáváme většinou na doporučení svého lékaře, po úrazech či v případě dlouhodobých problémů jako je například astma. I když jsou tyto lázně pro své špičkové lékařské zázemí k nezaplacení, nejsou tím pravým místem kam se vydat za dávkou zaslouženého odpočinku. Lázně však časem začali kromě klasických lázeňských pobytů poskytovat také wellness pobyty. Zatímco pro lázeňské pobyty v lázních se rozhodují lidé, které již trápí nějaké zdravotní problémy, wellness pobyty mohou naopak sloužit jako skvělá prevence a odpočinek. Jedním takovým lázeňským hotelem je třeba hotel Zlatý Sloup, který můžeme využít i jako bonus k ubytování v Karlových Varech.

Oproti tomu wellness hotely jsou v poslední době takřka na každém rohu. Téměř každý nový hotel si do názvu přidává slovo „wellness“, které často zahrnuje jen vstup do hotelového bazénu a jednu masáž. Jako zpestření nějakého pobytu, který je primárně zaměřený na poznávání okolí, je tento druh wellness pobytů určitě přínosný a příjemný. Možnost si po dlouhém dni a nachozených kilometrech dopřát kvalitní masáž je jistě k nezaplacení. Ovšem jako jediný program na celou dobu pobytu by nám takové služby nemusely stačit.