I na stavbě domu se dá ušetřit. Stačí vědět jak na to

I na stavbě domu se dá ušetřit. Stačí vědět jak na to

Spousta lidí by si přálo bydlet v rodinném domě, ale odradí je jeho vysoká cena, nebo vidina vysokých výdajů za jeho provoz. V dnešní době však máme spoustu možností a dům si můžeme navrhnou tak, abychom ho zbytečně nepřeplatili ve fázi realizace a zároveň dosáhli co nejnižších nákladů za jeho provoz.

Když už se rozhodneme si dům postavit, nejraději bychom ho měli za týden hotový. Čekání se nám zdá nekonečné a samotný projekt a příprava stavby zabere kolikrát více času, než stavba samotná. Právě tuhle fázi bychom však neměli podcenit. V domku už budeme pravděpodobně žít celý život a tak nějaký ten měsíc na víc už počkat vydržíme. Důsledná příprava nám totiž může ve výsledku ušetřit nejen peníze ale také čas.

Začít bychom měli hned s velikostí domu. Mít krásný velký dům si přeje snad každý, ale musíme si uvědomit, že čím větší dům bude, tím dražší bude jednak jeho stavba a jednak náklady na jeho vytápění. Proto bychom měli zvážit kolik lidí v domě bude skutečně bydlet a jak velké prostory budou potřeba. Jinak dům si třeba postaví rodina s třemi malými dětmi, u nichž je pravděpodobnost, že ještě pár let doma budou a jiný zase pár ve středních letech, jejichž děti už domů jezdí jen na návštěvy.

Ušetřit na velikosti domu můžeme nejen snížením množství nebo velikosti pokojů, ale také dobře navrženou dispozicí. Důležité je, aby na sebe prostory logicky navazovaly a pokud možno je dobré se vyvarovat zbytečných průchodů a chodeb.

Praktické a velice oblíbené je také spojovat více místností do multifunkčního prostoru. Spojit si ložnici s jídelnou asi není na místě, ale propojit například kuchyň s obývacím pokojem nebo jídelnou v jedné větší místnosti může být nejen praktické, ale ve výsledku také hezké. Nejenom že ušetříme prostor, ale dům se v konečném důsledku také provzdušní.

Pokud chceme ušetřit za náklady na vytápění, je dobré zvolit jednoduchý tvar domu. Při vytápění je totiž velmi důležitý takzvaný faktor tvaru, což je poměr ochlazovaného povrchu stavby k jejímu vnitřnímu vytápěnému objemu.

A v neposlední řadě je pochopitelně důležité vybrat si kvalitní stavební firmu, která nám veškeré tyto věci pomůže zrealizovat. Ani dokonalý projekt se totiž nezrealizuje bez kvalitních stavebních prací.