Postavit dům není legrace, výsledek ale stojí za to

Postavit dům není legrace, výsledek ale stojí za to

Sehnat dnes pozemek za příznivou cenu je dnes téměř nemožné, a tak lidé často kupují pozemky v odlehlejších částech, kde jejich ceny ještě nepřesahují cenu celého domu. Koupit si však pozemek „na samotě u lesa“ s sebou nese také řadu nepříjemností. Na jednu stranu je třeba si říct, že čím dále od rušných měst náš domeček bude, tím klidněji a lépe se nám v něm bude bydlet. Na druhou stranu musíme ale počítat s tím, že si v něm skoro všechno budeme muset zařídit sami. Pokud totiž kupujeme pozemek tam, kde dříve žádná stavba nestála, čeká nás ještě spousta zařizování.

Jednou z prvních věcí, kterou budeme potřebovat, a bez které nemůžeme začít stavět vůbec nic, je stavební povolení. Takové povolení potřebujeme nejen na samotnou stavbu, ale například také na příjezdovou cestu. Často totiž není majitelem obec, ve které se pozemek nachází, ale stát. Vyřizování všemožných povolení se tak může proměnit v nekonečné papírování a boj o každý centimetr a může nám zabrat až několik měsíců. Tedy představa, že koupíme pozemek a za týden začneme stavět, se může pomalu rozplynout jako jeden naivní sen.

Dalším problémem může být fakt, že na pozemku není zavedená kanalizace ani voda. V tomto případě si můžeme nechat postavit studnu, která bude sloužit jako zásobárna domu. Mít vlastní zásobárnu vody nezní vůbec špatné. Musíme však počítat s tím, že k tomu, abychom si studnu mohli postavit, budeme potřebovat další povolení. Stejně tak jako budeme potřebovat povolení například pro čistírnu odpadních vod.

Po tomto nekonečném kolotoči se můžeme konečně vrhnout na stavbu. Tedy spíše na přípravu stavby. Než totiž začneme stavět, je třeba objednat si firmu, která nám udělá zemní práce. Ty se starají o to, aby byla půda připravená na položení základové desky. Jedná se tedy o veškeré výkopové práce či vyrovnávací práce. Zemní práce zkrátka zajistí, že náš dům bude mít vhodnou a pevnou půdu „pod nohama“.

Teprve po dokončení všech těchto příprav se může začít stavba domu v pravém slova smyslu, tedy fáze, kdy už náš dům začne dostávat nějaký tvar a podobu, která byla dosud jenom na papíře.