Vrchol každého domu

Vrchol každého domu

Střecha je nedílnou součástí každého domu. Chrání ho před vnějšími nepříznivými vlivy a udržuje ho v teple a v suchu. I přes všechny tyto důležité aspekty, které nám střecha zajišťuje, na ni máme často tendenci zapomínat, možná proto, že na ni pořádně nevidíme, a tak máme pocit, jakoby snad ani nebyla.

Žijeme v zemi, která má velice rozmanitá roční období. Tento fakt je samozřejmě výhodou pro nás, protože se „nenudíme“, v zimě se můžeme věnovat zimním sportům a v létě zase radovánkám u vody. Pro naši střechu jsou však tyhle změny počasí velkou zátěží. Musí tak být schopná odolávat velkým mrazům, dešťům, kroupám, ale zároveň tropickým teplotám, kdy vše vysychá a nezapršelo už několik týdnů. I když máte nově udělaná okna nebo zateplený celý dům, jakmile vám začne střechou zatékat, byly všechny dosavadní opravy v podstatě zbytečné. Někdy stačí střechu jen opravit, jindy si její poškození žádá kompletní rekonstrukci a novou střechu. A jak poznáme, kdy střechu postačí opravit a kdy je nutná celková výměna?

Pokud vám ze střechy nějaká taška upadla nebo popraskala a v důsledku toho vám tam začalo zatékat i přes to, že ostatní tašky jsou v pořádku, bude pravděpodobně stačit vyměnit pouze poškozené tašky. Tuhle prácí ti zručnější z nás zvládnou pravděpodobně i sami, ale je vždy lepší požádat odborníky, abychom měli jistotu, že se tatáž situace nebude zanedlouho opakovat znovu. Kompletní výměnu provádíme u střech, jejichž krytina je už hodně stará a nevzhledná. V takovém případě hrozí, že dříve či později přestane plnit svou funkci, protože už na to nebude dost „silná“. U kompletní výměny střech se rozhodně obracíme na specializovanou firmu.

Stavba takové střechy si žádá hned několik odborníků. Jsou nutné práce tesařů, klempířů a samozřejmě pokrývačské práce. Firem, které tyto opravy střech a kompletní rekonstrukce střech provádí, je na trhu hned několik. Při jejich výběru však mějte na paměti, že střecha je jednou z nejdůležitějších částí domu, na které by se rozhodně nemělo šetřit.