Podnikání- zlatý důl nebo věčná nejistota?

Podnikání- zlatý důl nebo věčná nejistota?

Lidé mají občas ve zvyku podnikatele odsuzovat za to, že si žijí nad poměry a že vydělávají často několikanásobně více peněz než oni sami- zaměstnaní lidi. Něco na tom asi bude, ale je nutno říci, že tyto peníze rozhodně nejsou zadarmo. Lidé, kteří sami nikdy nepodnikali, nebo neznají nikoho, kdo by sám podnikal, často ani nevědí, co všechno takové podnikání obnáší.

Jako zaměstnanci máme určité jistoty- jistou pracovní dobu, jistý plat a další. Dokonce i v případě, že bychom dostali výpověď (po ukončení zkušební doby), máme z pravidla dva měsíce na to, najít si novou práci, než úplně přijdeme o naše příjmy. V případě podnikatelů je to ale poněkud složitější. Když se někdo rozhodne podnikat a zaměstnávat další lidi, rozhodne se také nést na svých bedrech obrovská rizika. Každý měsíc musí dokázat vydělat určitý obnos peněz, ze kterého bude schopný dát zaměstnancům výplaty, se kterými počítají, a které mají napsané ve smlouvě. Nemůže prostě jeden měsíc přijít s tím, že nemá dost peněz ani sám pro sebe a tudíž jim výplatu nedá, takhle to nefunguje. Každý podnikatel tedy musí být schopen zajistit, aby výdělky firmy byly na tolik vysoké, aby pokryly  výplaty pro všechny zaměstnance, pro něj samého a případně ještě zaplatit další neočekávané výdaje (například pokud někdo podniká s autodopravou, musí počítat s tím, že se může některé z jeho aut pokazit a bude potom nutné uhradit jeho opravy). Je tedy každý měsíc vystavován poměrně velkému stresu, který si spousta z nás ani neumí představit. Dalším rozdílem, jak už jsem zmiňovala výše, je pracovní doba. Zaměstnaní lidé si odpracují to, co mají ve smlouvě, popřípadě si mohou nadpracovat nějaké přesčasy a jdou domů. Podnikatelé takto ale nefungují. Nemají žádného šéfa, který by jim přidělil úkoly, které by splnili a pak šli domů. Nemají ani žádnou pevně stanovenou pracovní dobu, což může být zároveň výhodou ale také nevýhodou. Stejně tak, jak totiž mohou z práce v podstatě kdykoliv odejít, bez toho, aby se před tím museli dovolit zaměstnavatele, tak stejně tak nemají pracovní dobu ani ničím ukončenou, takže se stává, že pracují až pozdě do noci, kdy si jiní, zaměstnaní lidi, už mohou užívat osobního volna. Dalo by se tedy říci, že podnikání je vlastně nikdy nekončící cesta, která nám neustále do cesty přivádí něco nového, s čím se musíme potýkat.

A jak z toho asi logicky vyplývá, podnikání se točí hlavně kolem peněz a to jak kolem těch, které vyděláme, tak kolem těch které vyplatíme nebo investujeme. A jelikož jsou finance gró celého podnikání, je důležité v nich mít pořádek. Na scénu se tedy dostává obor zvaný účetnictví a lidé, kteří se jím živí, takzvaní účetní. Tito lidé jsou pro podnikatele nepostradatelní, protože se starají o věci, na kterých celé podnikání stojí- peníze. Účetní vám totiž nejenže povede veškeré důležité záznamy o toku peněz ve vaší firmě, ale také vám může poradit způsoby, jak ušetřit na daních, provozních nákladech nebo třeba jak zvýšit výnosy či marži. Pokud chce tedy podnikatel mít dobrou a prosperující firmu, bez dobrého účetního se neobejde.