Z běžné mouky dobrou pizzu neupečete

Z běžné mouky dobrou pizzu neupečete

Italská kuchyně je vyhlášená a velmi oblíbená pro svou jednoduchost přípravy a chuť, která si podmaní prakticky každého. Italské speciality se dají dělat různě, prakticky v každém supermarketu najdete špagety a jiné těstoviny, kečupy, rajské omáčky, olivový olej a různé druhy sýrů, ale nejlépe se pro vaření hodí prvotřídní italské suroviny, dovezené přímo s Apeninského poloostrova.

Přes e-shop se dají objednat semolinové těstoviny dlouhé i krátké, různých tvarů, do polévek i k přípravě samostatných jídel. Kdo miluje ravioly a tortellini, dá jim určitě přednost v chlazené podobě. Jsou plněné masem, sýrem nebo šunkou. Těstoviny všeho druhu se dají konzumovat s hotovými omáčkami, kterých je v nabídce celá řada – od rajčatové, přes houbovou, sicilskou, boloňskou až po středomořskou. Všechny jsou vyrobené podle originálních receptur a připravené ve skleničkách k okamžitému servírování. Ve skleničkách se prodávají také olivy, pesto, sušená rajčata a grilovaný lilek. Kdo má rád sladké, možná si do virtuálního košíku nakliká džemy z pomerančů, fíků nebo meruněk či švestek. Exotické druhy ovoce se dají koupit také v želé, uspokojí určitě všechny labužníky.

Kdo rád peče a zkoušel si doma upéct pizzu ví, že na ni potřebuje úplně jinou mouku než tu, ze které se dělají české knedlíky a buchty. To samé platí o domácích těstovinách. S nástavci na robota si doma můžeme připravit těstoviny jako z italské restaurace, stačí mít jen vhodnou mouku z tvrdé pšenice. Také na pravé risotto se hodí speciální odrůdy rýže mnohem více než v naší obchodní síti běžně prodávaná dlouhozrnná. Rýže na risotto je střednězrnná, má vyšší obsah škrobu a pevnou konzistenci.

Na přípravu lehkých dezertů je jako stvořené pravé italské mascarpone, báječně chutnají i italské jogurty s kousky melounu, banánů, ananasu a citrónu.

Italská kuchyně je známá množství druhů sýrů. Mozzarella se uplatní ve studené kuchyni a chutná výborně s dobře vyzrálými rajčaty, ricotta v těstovinách, v náplni do pečiva a koláčů. Tvrdé italské sýry, které zrají i několik let, se strouhají na hotové pokrmy nebo i zapékají. A k italské kuchyni se nic nehodí tak dobře jako italské víno. Perlivé bílé, s chutí zelených jablek, citrusových plodů a bylin, lahodné růžové  nebo rubínově červené s jemnou kyselinkou.