I topit můžeme šetrně

I topit můžeme šetrně

S termínem tepelná čerpadla se už pravděpodobně setkal každý z nás. Tepelná čerpadla jednoduše řečeno umožňují odmítat teplo z okolního prostředí a to konkrétně vody, vzduchu nebo země, převádět ho na vyšší teplotní hladinu a následně ho využít pro vytápění nebo přípravu teplé vody. Jsou pro nás tedy jakýmisi alternativními zdroji energie, pomocí kterých si můžeme vytopit dům nebo ohřát vodu na sprchování.

Obecně existují dva základní druhy tepelných čerpadel podle jejich systému, ze kterého čerpají energii. První typ funguje na systému vzduch/ voda a druhý na systému země/voda. Tepelná čerpadla se dále mohou dělit podle způsobu vytápění. Můžeme buď využívat podlahové nebo radiátorové topení a také to má vliv na naše úspory.

Spousta z nás si ale láme hlavu s tím, jaké nejlepší čerpadlo zvolit a podle jakých parametrů se řídit. Skutečné parametry se dají zjistit pouze pomocí dlouhodobých a nezávislých testů tepelných čerpadel. V České republice na tyto testy nejsou peníze, ale dá se využít výsledky testů prováděných v Německu. V těchto testech se neprovádí teoretické měření, ale měří se skutečný sezónní topný faktor SPF. Díky tomuto faktoru se dozvíme, kolik skutečné tepelné čerpadlo ušetří, protože zahrnuje i spotřebu elektřiny pro elektrokotel, oběhová čerpadla, regulaci a počítá se z celoročního provozu tepelného čerpadla. Výsledkem tohoto měření jsou tedy hodnoty, díky kterým se dozvíme, co od konkrétního čerpadla čekat.

Ve výsledku provedené testy ukázaly, že tepelná čerpadla, pokud jsou odborně instalována, dosahují velikých úspor. Testy dále ukázaly, že pokud zvolíme systém vzduch/ voda, musíme počítat se zhruba o 33% vyšší spotřebou elektřiny než u systému země/ voda. Pokud se tedy rozhodneme pro využití tepelných čerpadel a vybereme si i systém na jakém má naše čerpadlo fungovat, stále stojíme ještě před rozhodnutím jestli zvolíme podlahové nebo radiátorové topení. Pokud chceme být k naší peněžence opravdu šetrní, měli bychom zvolit podlahové topení, které nám spotřebuje v průměru o 15% méně elektřiny.

Každý má pochopitelně jiné priority a výběr čerpadla se může odrážet od mnoha různých faktorů. Tohle jsou ale alespoň ty nejzákladnější fakta, která by nám při výběru mohla trošku pomoci.