I vesnice se vyvíjí

I vesnice se vyvíjí

Dnešní obce už dávno nejsou tím, čím bývaly. I když v nich stále přetrvává poněkud lidovější styl života než ve městech, v mnohých ohledech se posunuly mnohem dál.

Vesničky, jak je známe dříve, byly typicky venkovská místa, kde ráno místo zvuku budíku byly slyšet kohoutí zakokrhání a spát se chodilo se slepicemi. Postarší paní a babičky v nich pobíhali v šátcích s košíkem nebo síťovkou, kde nesly domů nákup z nedalekého a zároveň jediného krámu. Jezdit pracovat do města bylo pro tehdejší „vesnické rodáky“ takřka nemyslitelné, a proto se jejich práce soustředila především na chod vesnice. Ti z nás, kteří neznají vesnici v pravém slova smyslu ani z návštěv babiček a prababiček, ji znají alespoň z oblíbených českých filmů jako Slunce, seno.

I když u nás ještě stále pár takových vesniček najdeme, začínají postupně vznikat nové, a ty staré se zase modernizují. Jinými slovy vesnici bez signálu a možného připojení k internetu bychom dnes už jen těžko pohledali. Za to téměř každý rodinný dům má dnes svůj vlastní bazén, saunu či zahradní pergolu s místem na grilování, která svou velikostí a vybavením často nápadně připomíná zahrádku kvalitní restaurace. Dříve tradiční vesnice, kde si lidé i máslo stloukali sami, se dnes pomalu mění v jakýsi „americký sen“. Řadové rodinné domy, které od sebe často jen těžko rozlišíme, pravidelná grilovací posezení se sousedy a přáteli a samozřejmě pes. Tohle je obraz dnešních „vesniček“.

Pracovat v dnešní době na vesnici je pro většinu z nás nepředstavitelné. Touha po kariérním růstu, vysokých platech a široké nabídce pracovních míst nás zkrátka táhne do měst. To je zároveň důvodem, proč začíná vznikat čím dál více vesniček na městských periferiích. Už jen těžko rozlišíme kde končí vesnice a začíná město.

Pořád však ještě můžeme najít vesnice, které jsou tak nějak na pomezí těch moderních a tradičních. A to nejen složením jejich obyvatel, které tvoří jak pamětníci, tak mladé rodiny, které se přistěhovaly z měst. Také vyžití na vesnici je částečně tradiční, kdy se dodržují a slaví všechny svátky, ale zároveň na nich najdeme i moderní vyžití, za kterým bychom jinak museli cestovat do města. Na vesnicích vznikají různá multifunkční hřiště, posilovny či taneční kurzy, které jejich obyvatelům umožňují řadu sportovního vyžití. Jinak tomu není ani s kulturou.