I domy mohou nosit šperky

I domy mohou nosit šperky

Žijeme v době, kdy prakticky nic není nemožné, a to vesměs ve všech oblastech lidského života. Vytvořit umělé srdce, koupit pozemek na měsíci, projet se levitujícím vlakem. Moderní doba se světem prohání takovou rychlostí, že ji často ani nestačíme sledovat. Sotva si zvykneme na automatické převodovky v našich autech, už na trh vstupují auta, co umí sama parkovat a zanedlouho se budeme po silnicích prohánět v autech, která se budou sama řídit a bez lidského přičinění dodržovat pravidla silničního provozu. Cihlové a panelové domy nahrazují prosklené budovy a do nebe sahající mrakodrapy a architektonickým skvostem se stávají šedivé kostky umístěné na vrcholku vysokých budov.

I přes to, že se doba mění, každému z nás se líbí něco jiného a tradiční zdobené domy z našich srdcí ještě zdaleka nevymizely, naopak dostávají nový rozměr. Když se procházíme po náměstí, kocháme se stavbami a krásně zdobenými budovami často v domnění, že časům kdy tohle někdo uměl, už odzvonilo. Postavit dům je nepochybně velký um a je to velmi zodpovědná práce. Výsledný obraz domu však není zdaleka prací jen stavitelů.

Existuje řemeslo, o kterém se málo ví a ještě méně se o něm mluví. Jeho název je tak netradiční, že v některých lidech může vzbuzovat až vulgární dojem. Takzvané štukatérství je řemeslem, které doslova zdobí domov a vnáší mu vznešený nádech.

Trojrozměrné květinové ozdoby na římsách a omítkách domů, které vždy upoutají naši pozornost jsou právě prací štukatérů. Štukatér je vlastně umělec jehož práce je vystavovaná a viditelná v každodenním životě. A co přesně takový štukatér v dnešní době dělá?

Protože štukatérství bylo využíváno především v historii, zabývají se štukatéři opravou historických fasád. To však není zdaleka jejich jediná náplň práce. Umělecké fasády, dekorační lišty, římsy či stropní rosety, tohle všechno je prací právě štukatérů. Štukatérství je starým řemeslem, které bylo hojně využíváno v historii. Najít dnes dobrého štukatéra už není tak jednoduché, protože tuto práci dělá už jen malá hrstka lidí. Toto řemeslo se často dědí a učí z generace na generaci. Není už v dnešní tobě tak běžné, že se někdo jen tak rozhodne pro toto povolání, většinou k němu má již nějaký vztah.