Za jarní péči se stromy odmění

Za jarní péči se stromy odmění

Na jaro mnoho zahrádkářů čeká s nadšením a už se nemůžou dočkat až budou moct znovu pracovat na zahradě, pobývat na čerstvém vzduchu a trávit dny něčím, co je baví. Jaro se pomalu ale jistě blíží a už v březnu s prvním sluníčkem a vyššími teplotami, kdy ožívají po zimním spánku první rostliny si zahrada žádá pozornost. Především potom ovocné stromy se vám odmění za péči, kterou jim dáte v prvních teplých měsících.

Během zimy si právě v ovocných stromech našlo útočiště před mrazy mnoho škůdců, mšice, housenky a mnoho dalších a je proto vhodné strom ošetřit postřikem. Jednak proti škůdcům, ale také proti chodbám a plísním, jakmile strom napadne nějaká nemoc, jen těžko se jí zbavuje a většinou je třeba ho pokácet, aby se zamezilo jejímu přenosu na další dřeviny. Dost stromům také pomůže, když ošetříte jejich okolí, plevel je ideálním místem pro rozmnožování škůdců, kteří se z něj snadno dostanou na strom. Půdě kolem stromu také prospěje, když ji pohnojíte a dodáte tak ke kořenům dostatek živin na následující rok. Svou péči nejvíce poznáte na podzim, až si budete moct utrhnout voňavé ovoce přímo ze zdroje.

Kromě hnoje a postřiku je také třeba strom prostříhat, kdy je na to nejlepší doba se u jednotlivých dřevin liší, proto je vhodné poradit se v lesnictví nebo zahradnictví, kdy je vhodná doba a jak se starat. Jaro je i ideální k sázení stromků nových. Pokud si sami péčí o dřeviny na své zahradě nebo sadu nejste jistí, můžete tuto péči přenechat specialistům a ti už z oboru lesnictví nebo zahradnictví. Ti se také postarají o sběr listí na podzim nebo sekání dřeva na zimu a kácení těžko dostupných dřevin. To využijete především pokud na svém pozemku máte velká strom, který hrozí zřícením, nebo jehož větve je třeba prořezat. Pomohou vám také s výběrem vhodných stromků a rostlin právě pro vaši zahradu a s její celkovou údržbou.