Dobrá rekonstrukce si žádá pečlivou přípravu

Dobrá rekonstrukce si žádá pečlivou přípravu

Když se rozhodneme pro rekonstrukci bytu nebo alespoň nějaké jeho části, musíme počítat s tím, že to u nás bude chvíli vypadat jako po bombovém útoku. Bourání, sekání, vrtání, zkrátka prvotřídní chaos a to přímo uvnitř našeho bytu, tedy místa, kde jsme do teď měli od všeho a od všech klid. Na druhou stranu je ale hloupé, abychom kvůli pár týdenním nepříjemnostem vzdali touhu udělat si z našeho bytu hezčí místo.

Někteří odvážlivci rekonstruují většinu bytu najednou a jiní na to jdou postupně. Spousta lidí začíná například koupelnou.

Pokud se chystáme pustit do rekonstrukce, nestačí si jen zaplatit firmu a se složenýma rukama čekat, co nám vytvoří. Zejména v našem vlastním zájmu je, abychom se na rekonstrukci předem dobře připravili, všechno pečlivě naplánovali a vybrali. Pokud nechceme utrácet zbytečné peníze navíc za designéry, můžeme si v podstatě celou výslednou podobu rekonstrukce vymyslet sami. Bude to však chtít větší úsilí, které se nám ale nakonec jistě vyplatí.

Pokud se rozhodneme pro rekonstrukci koupelny, existuje hned několik věcí, které bychom měli pečlivě zvážit. Na začátku je důležité ujasnit si, kolik lidí bude koupelnu využívat, a jestli jsou mezi nimi i děti. Jinak bychom totiž vybírali koupelnu pro mladý pár a jinak pro šesti člennou rodinu s malými dětmi. V jednom případě řešíme hlavně design a v druhém zase co největší praktičnost.

Další otázka, kterou bychom si měli položit je, jestli chceme koupelnu spojit s toaletou, nebo je mít odděleně. Neméně důležitou věcí je také způsob vytápění, který v koupelně zvolíme. Tedy jestli podlahové nebo klasické. Podlahové topení má v koupelně bohaté využití. Není totiž nic příjemnějšího, než když vyjdeme z rozehřáté vany a první co naše nohy ucítí je teplá podlaha.

Ujasnit bychom si také měli, jestli v koupelně budeme chtít nějaké speciální efekty jako například bodový systém osvětlení v sádrokartonovém podhledu. A do návrhu koupelny pochopitelně započítat i věci, které v ní zůstanou, jako například pračka.

Jedním z nejdůležitějších prvků koupelny je pochopitelně místo určené k umývání, tedy vana nebo sprchový kout. Při výběru vany je důležité si uvědomit, k jakému účelu ji budeme využívat. Pokud bude koupelna doplněna vedle vany také sprchovým koutem, dá se předpokládat, že vana bude sloužit především pro relaxaci a odpočinek a můžeme se zaměřit především na vnitřní prostor, hloubku a pohodlí vany. Pokud však bude vana určena ke každodenní hygieně je dobré vybrat vanu s dostatečným prostorem pro sprchování případně uvažovat o montáži vanové zástěny.

Pokud si rekonstrukci pečlivě naplánujeme, dobře promyslíme a zvážíme všechny možnosti, dokážeme z našeho bytu vytvořit docela jiné a krásné místo.