Vypadá jako sklo, ale nerozbije se

Vypadá jako sklo, ale nerozbije se

Sklo je krásný materiál, dá se z něj vyrobit prakticky všechno, dá se tvarovat, barvit i jinak upravovat. Má ale jednu velkou nevýhodu. Je křehké a snadno se rozbije. Proto lidé dlouho hledali materiál, který by měl vlastnosti podobné jako sklo, ale vydržel by i drsnější zacházení. Výsledkem chemické výroby je akrylátové sklo, průhledný syntetický polymer s vlastnostmi termoplastu. Bloková polymerace výrobek současně tvaruje. Z plexiskla se dělá takzvané organické sklo a různé výrobky pro domácí a technickou potřebu.

Nejvýznamnější vlastností plexiskla je jeho čirost a naprostá bezbarvost v tlustých vrstvách. Akrylátové sklo je dokonale průhledné, snadno se barví. Odolností proti povětrnosti předčí všechny běžné termoplasty, i po mnohaletém působení tropického podnebí zůstává stále čiré a udržuje si původní zabarvení. Plexisklo je při teplotách kolem 130 – 140 °C snadno tvarovatelné, vykazuje tvarovou paměť, má propustnost světla v celém rozsahu spektra, dobré mechanické a elektroizolační vlastnosti, odolává vodě, zředěným alkáliím i kyselinám. Dá se dobře mechanicky obrábět, je zdravotně nezávadné a snadno se spojuje lepením. Je ale třeba dobře pečovat o jeho povrch, protože není tvrdé a snadno se poškrábe.

Všechny uvedené vlastnosti tento materiál předurčují k tomu, aby se z něj vyráběly například různé stojánky, světelné reklamy, cenové lišty a další předměty. Výroba výrobků z plexiskla je rychlá, přináší zajímavé výsledky, protože tento materiál je lehký, pružný, dá se s ním dobře manipulovat, a to bez obavy, že se rozbije. Produkty jsou čiré, barevné nebo frost, imitující pískové sklo. Plastové desky mohou zůstat pružné nebo se tvrdí.

Velmi efektně vypadají z plexiskla vyrobené aranžérské stojánky na šperky pro klenotnictví, dobře působí orientační a informační tabule nebo i jiné atypické výrobky. Z plexiskla se dělají také sbírkové kasičky a pokladničky. Nerozbijí se, lze je bez obavy přenášet a je na první pohled vidět, kolik je v nich bankovek a mincí. Plexisklo se dá řezat laserem, tímto způsobem se vyrábějí například firemní loga. Lze ho gravírovat, vsazovat do něj světelné zdroje a využívat jako světelné reklamy nebo reklamní tabule.