Azyl Veselíčko

Azyl Veselíčko

Život není žádná procházka růžovým sadem a člověk nikdy neví, co ho čeká, v jaké nepříznivé situaci se řízením osudu ocitne a kdy bude potřebovat pomoc. Bohužel se může stát, že člověk ze dne na den ztratí úplně vše včetně střechy nad hlavou, a ať už jsou příčiny jakékoliv, vždy se jedná o těžkou životní zkoušku. A o to horší je tato zkouška, pokud potká matku s dítětem. Každá matka chce pro svého potomka jen to nejlepší a nikdy nechce se svým potomkem skončit na ulici.

Azyl Veselíčko, konkrétně Domov sv. Alžběty pro matku a dítě je tu pro ty, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci a potřebují ubytování na dobu přechodnou, než se dostanou z nejhoršího a budou se opět moct postaví na vlastní nohy. Domov sv. Alžběty funguje již od roku 1996 a za dobu své existence poskytl přístřeší více než 220 matkám a 430 dětem. Pro matky a jejich děti je zde k dispozici osm pokojů vybavených standardním zařízením jako je postel, skříně a lednička. Kuchyň, sociální zařízení a herna jsou společné pro všechny uživatele. Objekt dále zahrnuje kancelář sociálního pracovníka, který je vždy k dispozici, dále je tu sklep, kočárkárna, sušárna a domov obklopuje velká zahrada, kde je nově vybudované hřiště pro děti.

Posláním azylového domu je pomoci matkám k samostatnému a zodpovědnému životu, a kromě základních služeb jako je ubytování a strava nabízí fakultativní služby, které mají matkám pomoci lépe fungovat. Patří mezi ně poradenství v sociálně právní oblasti čili veškerá pomoc při vyřizování sociálních dávek, soudních jednání a tak dále. Klientky také mají možnost využít osobní asistenci při jednání s úřady, soudy, lékaři školami a dalšími orgány.

Domov je spíše menším zařízením a díky tomu nabízí možnost vysoké individuální práce s každým uživatelem služby. Provoz je nepřetržitý a klientky se tak mohou na pracovníky kdykoliv obrátit s jakýmkoliv problémem. Asistenti pomůžou se zprostředkováním kontaktů na navazující odborníky od lékařů přes psychology až po školní zařízení a také nabízejí poradenskou pomoc v péči o dítě a vedení domácnosti. S dětmi rozvíjí tvořivé dovednosti, hrají hry, pomáhají jim s přípravou školních povinností.