Eurookna jsou stále v kurzu

Eurookna jsou stále v kurzu

Ti dříve narození si jistě vzpomenou, jaká byla kdysi v bytech okna. Ve zděných kastlová, kterými protahovalo tak, že se v zimě pohybovala záclona i závěs. Podobně na tom byli obyvatelé paneláků. Ti si nechali do oken montovat ocelové těsnění, které se po čase uvolňovalo a při mytí oken hrozil každé hospodyňce úraz pořezáním o jeho ostré hrany. A tak když na náš trh pronikly firmy, které nabízely výměnu oken, všichni se hlásili. Kdo by nechtěl mít okna, která pěkně doléhají do rámu, těsní, dobře vypadají a hlavně vydrží nápor větru i deště, aniž by dovnitř propustila vlhkost.

Dřevěná a plastová okna mají svoje stoupence a odpůrce. Plastová okna jsou levnější, nemusejí se natírat, dobře vypadají a výrobci garantují, že vydrží v původní barvě i kvalitě desítky let. Přesto jsou lidé, kteří by plast ve svém bytě ani za nic nechtěli, nenechají dopustit na přírodní materiály, zejména dřevo, a dávají přednost eurooknům. Dřevo je symbolem kvality a luxusu, nové technologie z něj navíc umožňují vyrábět doslova jakýkoli rám podle požadavku zákazníka. Eurookna se vyrábějí standardizovaná i atypická. Jsou tvarově stabilní, budou sloužit i několika generacím a mají výborné tepelné vlastnosti. Montují se do úplně nových domů a bytů, a také do starší zástavby, kde zpravidla nahrazují okna vyrobená rovněž ze dřeva, ale technicky nedokonalá.

Majitelé bytů ve starých domech v centrech našich měst často řeší problém, čím nahradit klasická kastlová okna. Mnozí dvě okna rozdělená dřevěnou přepážkou a s hlubokým parapetem nahrazují jedním eurooknem, zato s několika skleněnými tabulemi v jednom rámu. Dají se ale vyrobit i nová špaletová okna, která budou vypadat úplně stejně jako ta stávající, ale jejich kvalita bude někde úplně jinde. Špaletová okna se stále dělají do památkově chráněných objektů, na chalupy a sruby. Vyrábějí se z tuzemského materiálu i speciálních tropických dřev. Dělají se ve standardizovaných profilech, zákazník si však může přát i okno s nestandardními rozměry v individuálním provedení. K oknům se dodává doplňkový sortiment jako jsou vertikální i horizontální žaluzie, interiérové a exteriérové parapety, sítě proti hmyzu a japonské stěny. Když se rozhodnete pro nová okna, byla by škoda zapomenout na dveře. Váš byt nebo dům úplně prokoukne, když si necháte udělat nové interiérové dveře z masivu a zárubně s dřevěnými obložkami.