I náš dům potřebuje „živiny“

I náš dům potřebuje „živiny“

Inženýrské sítě, ať už tento název zní jakkoli zmatečně, jsou důležitou součástí prakticky každého pozemku. Když se rozhodneme koupit pozemek, měli bychom se ujistit, že už v něm jsou zavedeny inženýrské sítě, případně si je nechat hned ze začátku vystavět. Inženýrské sítě se dají přirovnat ke kořenům a náš dům ke stromu. Kořeny se do stromu dostávají patřičné živiny a energie, potřebné k životu. Jinak tomu není ani s inženýrskými sítěmi a naším domem.

V dnešní době jsme zvyklí na určitý standart fungování. Splachující záchod, internet, zavedená elektřina, abychom mohli svítit, plyn abychom mohli vařit a teplou vodu, kdykoliv cítíme potřebu se osprchovat. Tyto věci však nejsou samozřejmostí a jen tím, že postavíme dům se v něm z ničeho nic neobjeví. Jedině snad že bychom si vytvářeli vlastní energii, plyn a měli odvod odpadu do vyhrazené části naší zahrady, ale to je asi nereálné. Pozemek se tedy musí takzvaně zasíťovat infrastrukturou, neboli zmíněnými „kořeny“ a napojit se na náš dům. Základními prvky této infrastruktury jsou voda, elektřina, kanalizace, plyn a telefon.

Taková výstavba inženýrských sítí, tedy zasíťování vůbec není levná záležitost, a proto je třeba si na něj zvolit ověřenou firmu a předejít tak případným nedokonalostem a vadám, jejichž oprava by nás stála jmění. Už když vybíráme vhodné místo pro náš dům, je dobré si odpovědět na otázky, jakou energii využijeme k vytápění, jestli bude v našich silách a finančních možnostech zajistit v daném místě zdroj energie a pitné vody, nebo kam budeme odvádět odpad. Dokonce i když je vnitřní infrastruktura již hotová a my se chceme byť jen o kousek posunout, abychom nebyli v těsné blízkosti sousedů, za protažení inženýrských sítí si připlatíme. Pochopitelně čím dál od zdroje, tím delší síť a samozřejmě i vyšší cena. Proto je dobré se již před koupí pozemku informovat o nejbližších dostupných zdrojích, na které bychom se mohli napojit a zvážit tak, jestli se nám tím celý pozemek výrazně neprodraží.