Buďte na letní vedra připravení s předstihem

Buďte na letní vedra připravení s předstihem

Pro mnohé lidi je zima oblíbeným obdobím, konečně uniknou nepříjemným letním vedrům a teplota je příjemná. Pokud také patříte mezi ty, kteří nesnesou letní teplé počasí a tropické noci jsou pro vás utrpením, pak je teď ten správný čas začít přemýšlet nad pořízením klimatizace. Klimatizací existuje mnoho druhů, a proto je dobré výběr nepodcenit, abyste se svou volbou byli opravdu spokojení.

Prvním krokem k výběru vhodné klimatizace je si uvědomit, jak často zařízení budete využívat, a zda vám jde jen o chlazení místnosti. Moderní klimatizace krom ochlazování vzduchu zvládají i jeho čištění, zvlhčování a v neposlední řadě i topení. Dalším kritériem výběru je její umístění. Vybrat si můžete mezi mobilní klimatizací a stacionární, která je umístěna na zdi. Výhod mobilní je její přenosnost, takže mže chladit více místností, ale je hlučnější a méně praktická a hodí se pro občasné použití.

Stacionární neboli zabudované jednotky nabízí ucelenější řešení a vybrat si můžete opět z několika typů. Do starší zástavby se hodí okenní jednotky, které jsou zabudované přímo do okna. Nejčastěji využívaný je však splitový systém, kdy uvnitř místnosti je jedna jednotka, výparník a venku umístěna druhá, výměník. Na jednu vnější jednotku je možné napojit více vnitřních a nabízí tak největší variabilitu a možnost výběru i co se týká výkonu a funkcí.

Na závěr je nejdůležitější správně zvolit požadovaný výkon jaký má klimatizace splňovat. Zde je třeba brát v potaz tepelné ztráty budovy a další parametry, proto je nejlepší oslovit zavedenou firmu, která se malou vzduchotechnikou zabývá a výkon spočítá. Většina firem nabízí i poradenství, kdy vám pomůže i s výběrem vhodné klimatizační nebo vzduchotechnické jednotky a zajistí její montáž i následný servis.