Těsto kyne v nerezové kynárně

Těsto kyne v nerezové kynárně

Moderní pekárny už zdaleka nevypadají jako provozy zaprášené moukou, s otevřeným ohněm a velkými deskami, na kterých se chléb a pečivo nakládalo do pece. Současná technologie reprezentuje potravinářské stroje z nerezové oceli a hliníku, pečivo se vyrábí a připravuje jen s minimálním podílem lidské práce, vše je zautomatizováno. Provozy mají vlastní moučné hospodářství, sila na mouku, prosévačky, váhy a vážící systémy na dávkování jednotlivých komponentů. Namíchané těsto se přepravuje na dopravníku s PVC, plastovými, drátěnými nebo modulárními pásy. Protože každý provoz potřebuje něco jiného, někteří výrobci potravinářských strojů mají vlastní konstruktéry a na požadavek zákazníka navrhují a vyrábějí pekařské nerezové dopravníky i další vybavení. Těsto nekyne v díži, ale v nerezové boxové kynárně, jejíž konstrukci je možné individuálně přizpůsobit – směr otevírání dveří, umístění pantů, počet dveří, rám kynárny, jeho tvar a výšku. Součástí zařízení bývá i vyvíječ páry do kynárny, kynárny jsou elektronicky řízeny, velice snadno se obsluhují a udržují. Jsou také bezpečné, skla jsou pokryta fólií, takže se nerozsypou a neporaní pracovníky pekárny, topné i chladící spirály jsou chráněny kryty.

Koblihy se marmeládou plní ruční plničkou z nerezové oceli, vyrábějí se stejně jako různé smažené pochoutky z těsta a tvarohové kuličky v moderních stolních fritézách v menších provozech nebo v automatických fritézách s několika stupni automatizace ve větších provozovnách. Skládají se ze smažícího zařízení a příslušenství na kynutí. Nejmodernější typy mají obracecí mechanismus, automatický pojezd odkapávacího plechu a jejich kynárny jsou řízeny elektronicky z klávesnice.

Hotové pečivo, přepravky a kartony se přepravují pomocí modulárních dopravníků, hravě překonávají zatáčky i strmá stoupání. Plechy a formy od pečiva se čistí ve speciálních nádobách s izolací, víkem a regulovatelnou teplotou. Některé stroje a pomůcky se vyrábějí z nerezi a potravinářského hliníku na zakázku a odborně se montují až u zákazníka. Ten nemusí všechno vybavení kupovat nové, může si nechat opravit a vylepšit to stávající.