Záda mohou bolet i od plochých nohou

Záda mohou bolet i od plochých nohou

Lidé jsou jediní tvorové na zemi, kteří si v průběhu tisíciletí vybudovali schopnost chodit po zadních nohách. Nohy se chůzi musely přizpůsobit, tlumí nárazy celého těla a chrání tak vnitřní orgány před otřesy. Noha má značně složitou stavbu, však i Leonardo na Vinci o ní napsal, že noha je umělecký výtvor složený ze 26 kostí, 107 vazů a 19 svalů. Chůze je pro člověka nejzdravější možný pohyb a je nezbytná, ať už při cestě do práce, na nákup nebo za zábavou. Podle ortopedů ale zhruba 80 % lidí trpí chybnou stavbou nohy, ať už se jedná o problém s plochými nohami, sníženou klenbu nebo podlomený kotník.

Plochá noha se na první problém může jevit jako velmi častý a banální problém, který není třeba nijak řešit. Opak je však pravdou, ploché nohy mohou vést k bolestem zad, otokům, bolestem nožní klenby, trnutí nohou a dalším problémům. Jedním z příznaků je i nepřiměřená únava nohou i jen po krátké chůzi nebo stání. Mohou vzniknout buď vrozeně nebo nedokonalou péčí o nohy, nošením špatných bot, kdy se noha zafixuje do špatného postavení a svaly a vazy jsou přetěžovány. Příčinou může být i nadměrná zátěž v povolání, kde je člověk celý den na nohou nebo nadměrná sportovní zátěž.

Pokud se u vás objevují některé z příznaků, nebo si nejste jistí, zda plochou nohou netrpíte, je vhodné navštívit ortopedii. Vyšetření se není třeba vůbec bát, ortoped si na speciálních pomůckách prohlédne nohu a vyhodnotí postavení nožní klenby. Jako léčku mže naordinovat vložky do bot, které pomáhají ke správnému držení nohy, rehabilitace a cvičení. Sami však pro prevenci také můžete udělat mnohé. Dávejte si záležet jaké boty si kupujete a berte ohled na jejich kvalitu. Vysoké podpatky nohám nedělají dobře. Stejně tak mimo mnoha dalších zdravotních problémů může ploché nohy zhoršovat nadváha, kdy je na ně kladeno příliš mnoho námahy. Občas se zamyslete nad tím, jak chodíte a vnímejte každý krok a nezapomínejte na cvičení.