Strojírenství má v Česku své stálé místo

Strojírenství má v Česku své stálé místo

Průmysl v naší zemi zaměstnává zhruba 38 % ekonomicky aktivních obyvatel a je významnou součástí hospodářství. Dělí se na mnoho odvětví, z nichž má nejdelší historii a nejvíce ovlivnilo naše dějiny je právě strojírenství. Před druhou světovou válkou byl strojírenský průmysl nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím tehdejšího Československa a řadili jsme se mezi světové špičky v tomto oboru. Z toho je patrné, že toto odvětví má v naší zemi své pevné místo a dlouhou tradici a svou roli neztrácí ani dnes.

Pokud nahlédnete do mapy strojírenských závodů v naší zemi, jistě si všimnete jejich rozptýlení po celém území, kdy nejsou soustředěny pouze na jednom místě. Jistě, najdete u nás města a místa, kde má strojírenský průmysl hlavní slovo, ale jsou to spíše výjimky. Velmi často však navazuje na hutní průmysl, a proto se s mnoha stojnými závody můžeme setkat na Ostravsku. Strojírenství bývá provázané i s ostatními typy průmyslu, a tak většinou najdeme velké závody pospolu. Vždy však leží u dopravní tepny, aby byla zajištěna jejich dopravní obslužnost pro dovážení materiálu i cestování lidí do zaměstnání.

Kromě velkých závodů se strojírenství dělí na mnoho malých provozoven, které se zabývají velmi širokou škálou výrobků. Strojírenská výroba se v základu dělí na lehké a těžké strojírenství. Těžké strojírenství se zabývá výrobky s velkou hmotností a rozměry jako jsou části lodí, letadla, těžební a hutní technika a další. Lehké potom vyrábí obráběcí stroje, dopravní prostředky, a menší stroje. Ačkoliv by mnozí řekli že největší sláva strojírenství u nás už je za námi, stále je významným oborem, který se podílí na průmyslu a zpracovává mnoho významných výrobků nejširšího spektra.