Vybrat spolehlivého zedníka může být oříšek

Vybrat spolehlivého zedníka může být oříšek

Ať už stavíte dům nebo se pouštíte jen do jeho rekonstrukce, pravděpodobně se bez zednických prací neobejdete. Sice je trendem posledních let se do malých i větších stavebních úprav pouštět na vlastní pěst, aby člověk ušetřil, ale práci profesionála nic nenahradí, a navíc máte jistotu, že je kvalitně a odborně provedená a něco vydrží. Se zedníky je to však jako s většinou řemeslníků, v posledních letech je jich nedostatek a vybrat někoho spolehlivého, kdo svou práci odvede zodpovědně a v daném termínu může být docela oříšek.

Předně je dobré si ujasnit jaké práce od zedníka potřebujete. Sháníte někoho, kdo vám pomůže se zděním samotného domu, potřebujete jenom zazdít staré dveře, vytvořit v pokoji novou příčku nebo naopak zbourat tu starou? Zednické práce kromě stavby nového domu, kdy máte architektem učeno kde bude jaké zeď mohou pomoct i malému bytu, příčkami rozdělit prostor na nové pokoje a získat tak soukromí. A nejen uvnitř domu využijete služeb zedníka, někteří se specializují na zdění komínů, jiní na venkovní zdi a zděné ploty nebo zvládnou postavit i zděný gril.

Dále vyvstává otázka, jestli na práci najmout velkou firmu nebo malého živnostníka. Velké firmy pracují rychleji avšak většinou upřednostňují spíše velké zakázky a je dobré si firmu najmout na stavbu domu, kdy nabízí i další práce a více specializovaného vybavení. Naopak na zazdění dveří, udělání nové příčky a menší zednické práce se většinou více vyplatí živnostník, který bývá časově flexibilnější a nabízí individuálnější přístup. Důležité je dbát na recenze a doporučení ostatních lidí a nenechat se zlákat jen nízkou cenou nebo profesionálně vypadajícími webovými stránkami. Firmy i živnostníky nabízející zednické práce najdete v mnoha městech i menších vesnicích a výjimkou nejsou ani zednické práce Jakartovice.