I nábytek potřebuje péči

I nábytek potřebuje péči

Dřevo se jako stavební materiál používá od nepaměti, působí přirozeně, navozuje příjemnou atmosféru, je příjemné na dotek i mnoho vydrží. Nábytek z něj vyrobený dokáže působit majestátně a reprezentativně, například starodávný stůl z masivu, ale i lehce a moderně, v případě kuchyňských linek nebo kancelářského nábytku. Tím výhody dřeva však zdaleka nekončí. Variace materiálů i jejich zpracování je opravdu mnoho, a tak je zaručené, že dřevo své místo najde v každém interiéru, kam lehce zapadne. Také se jedná o zdravotně naprosto nezávadný materiál, ze kterého se neuvolňují žádné škodlivé látky.

Jak se ale správně o dřevěný nábytek starat, aby si co nejdéle udržel vzhled jako nový? Základním pravidlem, které je potřeba si uvědomit je, že o dřevěný nábytek je potřeba se starat obdobně jako o naši pokožku, aby vydržel co nejdéle v co nejlepším stavu. Rozhodně dřevu neprospěje, když na něj použijete chemické přípravky a abrazivní čistidla. Při běžném utírání prachu udělá dřevu nejlépe suchá a měkká prachovka. S vodou se vyplatí šetřit, protože nadměrná vlhkost může poškodit vrchní lak a rozlepit spoje. Když už nestačí jen prachovka, tak je vhodné použít vlhkou hadru, která však nepouští vlákna.

Pokud se na dřevěném nábytku objeví skvrny, je potřeba je odstranit co nejdříve a to přípravkem, který doporučuje výrobce nebo něčím opravdu šetrným speciálně určeným na dřevěné povrchy. Nejlepší je neozkoušený čistící prostředek nejprve zkusit na malé ploše a až pokud se osvědčí ho použít na celý kus nábytku. Kromě čištěná samotného je i vhodné se zamyslet nad umístěním nábytku. Stejně jako mu škodí voda a vlhkost, také teplo a UV záření mu nedělá úplně dobře. Proto by neměl stát přímo u topení, kde hrozí, že dřevo popraská a pokud na něj celý den svítí slunce, bez potřebného ošetření hrozí, že po čase ztratí barvu.