Měření zraku se nemusíte bát

Měření zraku se nemusíte bát

Naše vnímání světa je z velké části ovlivněno kvalitou našeho zraku, vždyť každý člověk vidí barvy lehce odlišně. Někdo vidí dokonale ostře i do dálky, jiný potřebuje brýle, ale díky našemu zraku jsme schopní vidět vše co se kolem nás děje. Právě proto rozhodně není dobré zdraví svých očí podceňovat, když nás bolí v krku, hned jdeme k lékaři, ale když nám přijde, že vidíme o trochu hůř než dříve, máme tendenci tento problém dlouho neřešit. Ale návštěvy očního lékaře se není třeba vůbec bát a měření zraku provádí i specializované optiky. Brýle jsou navíc i designovým doplňkem, utváří naši osobnost, a jak působíme na svět. Dříve si mnozí brýle spojovali s chytrostí, takže opravdu není za co se stydět.

Mnozí si z dětství pamatují, že vyšetření zraku probíhalo pouze tak, že lékař ukazuje na barevnou tabuli s písmenky a člověk je s jedním okem zakrytým čte. Dnes je však diagnostika měření zraku mnohem dále. Nejzákladnějším měřením je měření dioptrií, to však poskytne pouze hrubé výsledky o ostrosti zraku. Lidské oko nelze proměřit jenom přístroji, zásadní význam má subjektivní stránka pohody vidění. Jako další se měří cylindrické hodnoty a jemné odchylky zraku, které zaberou více času, ale poskytnou cenné výsledky. Také se měří barevnost zraku, hloubka a ostrost i celková uvolněnost vidění.

V kvalitě zraku jistě hraje roli také prostorové vidění a některé specializované optiky, které se měřením zraku zabývají, nabízejí v rámci nadstandartní péče i vyšetřením prostorového vidění. Problémy se sníženou kvalitou prostorového vidění ale i nepřesný odhad vzdáleností je způsoben, když paprsky nedopadají do žluté skvrny (místo na sítnici s nejvyšším počtem světločivých buněk), což nutí oko respektive oční svaly tento problém nepřirozeně korigovat. Test se zabývá svalovou kooperací očí jako párového orgánu. Výskyt oční vady je velmi rozšířený s jen málo optik nabízí její měření.