S centrálním vysavačem bude vždy čisto

S centrálním vysavačem bude vždy čisto

Máte rodinný dům a chtěli byste, aby byl stále čistý a bez stop prachu? Velkým pomocníkem v úklidu se vám stane centrální vysavač. Oceníte ho zejména tehdy, když někdo z vašich blízkých trpí alergií nebo astmatem. Soustava centrálního vysavače se skládá z centrálního vysávacího agregátu, zásobníku na nečistoty, zabudovaného potrubí se zásuvkami a hadice. Centrální agregát je zpravidla umístěný v některé z technických místností domu, ve sklepě nebo garáži. Po celém domě je rozvedena síť potrubí do vysavačových zásuvek. U agregátu je umístěn zásobník na nečistoty s filtrací. Místnost, ve které je zařízení nainstalováno, by měla proto být dobře odvětrávaná. Zásuvky se rozmisťují po domě tak, aby vysávací hadice všude dosáhla. Tvarem a velikostí připomínají běžné elektrické zásuvky, mohou s nimi být dokonce umístěny v jednom rámečku. Ve chvíli, kdy do zásuvky zasunete hadici s kovovým kroužkem, sepne se kontakt a můžete začít vysávat.

Hadice mohou být s ovládáním nebo bez něj, bývají dlouhé sedm až deset metrů. Novinkou jsou vysavačové hadice ve zdi. Po otevření vysavačové zásuvky je otevřeme, vytáhneme z potrubního rozvodu hadici, vysajeme a hadici pomocí podtlaku opět nasajeme přes zásuvku do potrubí. Když se rozhodnete pro toto řešení, nebudete muset nosit hadici od jedné zásuvky k druhé. K centrálním vysavačům se dá dokoupit řada příslušenství, různé hubice a nástavce na vysávání koberců, podlah, separátory teleskopické trubky, věšáky na hadice, sady na vysávání PC a další. Vynikající je zásuvka, která se instaluje do soklu kuchyňské linky a díky ní vysajete všechny nečistoty z kuchyňské podlahy.

Dalším vybavením, které se vám do rodinného domu bude hodit, je elektronický zabezpečovací systém. Systémů je velké množství, u některých ústředna funguje jako detektor a signalizace, další reprezentují složité systémy s komponenty rozmístěnými nezávisle na sobě. Mozkem celého systému je ústředna. Obstarává komunikaci mezi jednotlivými komponenty a může různě reagovat na narušení objektu. Nejjednodušší ústředny fungují jako alarmy, při narušení některého z detektorů se spustí signál poplachu, většinou akustický. Ústřednu je možné rozšířit o GSM komunikátor, který rozešle třeba SMS, zavolá na pult centralizované ochrany nebo přenáší hlas a video.