Život v srdci panenské přírody

Život v srdci panenské přírody

Není hezčí místo pro život nebo na dovolenou než v samém srdci panenské přírody, kde se střídají romantické skalní útvary s hlubokými roklemi a dechberoucími pohledy do krajiny. Kde sice lišky dávají dobrou noc, klid a pohodu máte zaručenou stejně jako nikdy nekončící možnosti výletů a procházek. Řeč je o chráněném krajinném území Broumovsko, které se rozkládá kolem města Broumov a nabízí podívanou na jednu z nejkrásnějších scenerií v naší zemi. Nedaleko Broumova a v těsné blízkosti známých Broumovských stěn se rozkládá malá ale malebná vesnička Křince.

Tato obec nedávno oslavila své sedm set padesáté narozeniny, a za tu dobu si prožila mnohé. Ještě v roce 1677 se jednalo o největší selskou vesnici v klášterním panství, ke kterému náležela. Těžil se tu kvalitní písek pro výrobu cihel, po dlouhé roky odebíralo město Broumov pitnou vodu z kaskády Křinických rybníčků, které jsou dnes chráněným územím a zděné statky z konce 18. století v současné době tvoří vesnickou památkovou rezervaci. Tím památky v této obci zdaleka nekončí nedaleký vrch Hvězda se pyšní hned dvěma barokními kaplemi, jedna stojí pod kopcem a druhá, právě s půdorysem ve tvaru hvězdy se nachází na vrcholu. V lese se potom nachází ještě další kaplička a z Broumova přes Křince na Hvězdu vede křížová cesta.

Obec je také díky své poloze v samém srdci CHKO Broumovsko ideálním východištěm pro výlety do širokého okolí. Hned u obce najdete jeskyně, vyhlídky, skalní útvary ale kvůli poloze v blízkosti Polských hranic i bunkry. V Křinicích se pravidelně koná řada kulturních, společenských i sportovních akcí a obec neustále dbá o svůj rozvoj. Najdete tu mnoho možností ubytování i občerstvení a klid který skýtá okolní příroda.