Kam umístit zásuvku a vypínač

Kam umístit zásuvku a vypínač

Každý, kdo staví nebo rekonstruuje starší dům, ví, že jednou z nejdůležitějších prací v domě je nová elektroinstalace. Na ní záleží, jak příjemné bude dům užívat. Vše je dobré si předem promyslet, protože projektant se bude ptát, kam se umístí vypínače a zásuvky. Jen majitel a uživatel domu totiž ví, jaký si bude pořizovat nábytek a vybavení, kam umístí elektrické spotřebiče a jaký způsob života povede. Jestliže si vše předem promyslí, vyhne se nepříjemnostem a nestane se mu, že elektroinstalace bude přebývat nebo se jí naopak bude nestávat.

Podle typu domovního vypínače a zásuvky se volí instalační krabička. Pro klasické typy se užívají krabice hluboké 30 nebo 42 milimetrů, ale kvůli velkému sortimentu a častým změnám v elektroinstalaci se doporučuje instalovat rovnou krabice hlubší, až 60 milimetrů. Také zásuvka s přepěťovou ochranou a žaluziový otočný ovladač musí mít montážní hloubku minimálně 50 milimetrů. Osazení zdi vypínači a zásuvkami si určí majitel, ale i tady platí určitá pravidla. Vypínače je praktické umístit vedle dveří, aby se při vcházení do místnosti dalo pohodlně rozsvítit, většinou ve výšce 120 centimetrů. Zásuvky se dávají 20 centimetrů od podlahy, ale nad pracovní plochou v kuchyni bývají tak vysoko jako vypínače. Zvláštní pravidla je třeba dodržovat v koupelně a v kuchyni, blízko zdrojů vody.

Jednotlivé elektrické rozvody by se měly rozdělit podle počtu přístrojů. Na jeden obvod je to deset zásuvek s výkonem spotřebičů do 3600 wattů. Pokud se zapojí přístroje o větším výkonu, bude se obvod z bezpečnostních důvodů vypínat.

Tyto starosti pomůže vyřešit firma Josefa Záruby z obce Česká u Brna. Josef Záruba zpracuje projekt, provede kompletní elektroinstalaci v bytě, v domě i ve firmě, a to včetně oprav. Postará se také o inteligentní systémy, počítačové sítě, kamerové systémy, digitální příjem televize, a v případě potřeby udělá revizi. S každým zákazníkem vše předem konzultuje, aby výsledek práce odpovídal jeho představám a zároveň i technickým normám. Josef Záruba říká, že pro něj osobně je největším oceněním zákazníků to, že se na něj obracejí i po letech a jeho služby doporučují příbuzným a známým.