Jak správně porozumět vínům

Jak správně porozumět vínům

Pokud máte rádi dobrá vína, ale stále máte problém s jejich výběrem, nevíte, která odrůda vám chutná nejvíce nebo které se nejvíce hodí k jakému jídlu, pak pro vás máme několik typů. Nemusíte být žádný odborník, abyste večer v klidu poseděli se skleničkou výborného moravského vína a vyznali se v tom co pijete. Úplným základem je pořádně si přečíst etiketu a čím více informací o vínu se na ní dočtete, tím máte větší záruku, že držíte v ruce kvalitní víno, kterému byla věnována dostatečná pozornost.

Základní dělení vína na červené, růžové a bílé zná každý. O tom, které je nejvhodnější podávat s jakým pokrmem napíšeme později. Dále se rozlišuje cukernatost, tzv. zbytkový cukr, který vínu zůstal po procesu výroby. Tady se dělí vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. U těch suchých více vynikne jejich charakter. Platí mylná představa, že pozdní sběr je vždy sladké víno, to však spolu nesouvisí. To záleží na přírodní cukernatosti moštu, prvotního produktu z lisovaných hroznů, určeného ke kvašení. Reálně je cukernatost těchto plodů mnohem nižší než třeba u výběru z hroznů nebo bobulí. Kvalitnější vína potom většinou nesou nějaký přívlastek.

No a co dobrého na jídlo ke kterému vínu? Všeobecně se dá říct, že červená jsou lepší ke steakům a masu, bílá potom k rybám, kuřeti nebo sýrům. Konkrétně potom Müller Thurgau a Veltlínské zelené jsou ideální k předkrmům a sýrům, k rybám, kuřeti nebo salátům jsou potom jako dělané Ryzlink Vlašský, Chardonnay nebo Rulandské bílé. Z červených vín je výborné ke steaku Svatovavřinecké, k huse patří Frankovka a k paštikám Merlot. Nejlépe se to však dozvíte, pokud se vydáte do některého z mnoha tradičních moravských sklípků. Nezapnutelná atmosféra západu slunce mezi vinohrady, posezení s cimbálkou a degustací ve vinárně prostě musíte zažít, abyste vínům pořádně porozuměli a dokázali je náležitě ocenit a vychutnat. Na degustacích ve vinařství se dozvíte mnoho zajímavého o jejich výrobě, naučíte se rozpoznávat jednotlivé druhy a ocenit kvalitu. Nikde víno nechutná tak dobře jako na Moravě, kde je s nimi úzce spojena tradiční kultura a vychutnáte si ty nejlepší druhy, co naše země nabízí.