Zimní pohoda s bezpečným komínem

Zimní pohoda s bezpečným komínem

Topná sezona je v plném proudu, zima ne, a ne skončit, a ačkoliv se mnozí nemohou dočkat jara, ono pořád sněží a je potřeba topit. Klasická zimní pohoda je s hrnkem čaje a knížkou před poklidně praskajícím krbem. Aby se vám však tato zimní idylka nevymstila a nedošlo k neštěstí, je třeba si dát pozor na pravidelné kontroly komínů. Za špatně fungující komín přece můžeme zaplatit cenu nejvyšší a pravidelné kontroly stojí jen pár korun, tak proč riskovat požár nebo otravu?

Od roku 2011 je navíc pravidelná kontrola spalinových cest povinná zákonem, a to jednou ročně. Většina lidí ji nechává na poslední chvíli na podzim, než začnou topit. To si na to však vzpomene mnoho lidí a na návštěvu kominíka si tak můžete počkat i měsíc a riskujete, že vám bude doma zima, protože na kontrolu musí být komín vychladlý. Nejlepší je si kominíka pozvat na jaře, jak skončíte s topením. Po zimě bývají komíny zaneřáděné a je nejlepší provést jejich čištění a většinou se najde nejvíce závad a máte tak dostatek času komín opravit nebo pořádně vyčistit, než přijde další zima.

Ať už vlastníte spotřebič na jakékoliv palivo, je obezřetnost na místě. Z kamen se usazují saze, které při požáru mohou mít až 1000 stupňů, a to se potom snadno vznítí strop a střecha. Ačkoliv u plynových kotlů hrozí mnohem menší riziko požáru, jsou mnohem nebezpečnější v jiném ohledu. Člověk si mnohdy ani nevšimne, že něco není v pořádku a uniká nebezpečný oxid uhelnatý.

Kontrola komínu není nic složitého a zkušený kominík ji má hotovou během hodinky.  Vaší povinností je postarat se o to, aby měl přístup ke všem částem komínového systému. Je také rozdíl mezi revizí komínu a kontrolou. Kontroly komínu se provádějí jednou ročně, revize však jen ve zvláštních případech jako je uvedení spotřebiče do provozu, změna paliva nebo u nových komínů. Revize hraje roli i pokud dojde k požáru nebo neštěstí. Pokud byla revize provedena, je za nehodu komínu zodpovědný ten, kdo ji prováděl a pojišťovny vám spíše proplatí náhradu. Pokud si nezařídíte pravidelnou kontrolu, všechny následky si ponesete sami. A při zanedbání kontrol se kromě rizika požáru vystavujete i nebezpečí pokuty až ve výši 25 tisíc korun. A kominictví najdete v každém městě, tak proč si nepozvat kominíka a s ním třeba i pověstné štěstí, které má nosit.