Zelené srdce Česka

Zelené srdce Česka

O okolí Žďáru nad Sázavou a Žďárských vrších se právem říká, že jsou zeleným srdcem Česka. Vysočina je svou čistou přírodou proslulá a tolik přírodních a kulturních krás jako se skrývá právě v okolí tohoto na první pohled nenápadného města, byste těžko hledali jinde. Samotný Žďár se pyšní pěkným historickým centrem s náměstím, radnicí, kostelem i muzeem. Mnohem více návštěvníků však láká severní okraj města, kde se nachází známá památka UNESCO. Kostel sv. Jana Nepomuckého stojící na Zelené Hoře od Jana Blažeje Sanitního přitahuje mnoho návštěvníků a je protkán četnou symbolikou. Kostel rozhodně stojí za vidění, je vidět ze širokého okolí a ze Zelné hory se otvírá jedinečný pohled na zámek pod ní. Pro rekreaci je potom jako stvořená Pilská nádrž, kde se nabízí možnost koupání i rekreačních aktivit jako je minigolf.

Pro ty, kteří mají raději turistiku a městu se raději vyhnou, ačkoliv památku UNESCO by neměl nikdo minout, se v okolí vyskytuje mnoho turistických stezek a přírodních krás. Pěší trasa ze Žďáru na známých Devět skal je pro opravdové nadšence turistiky, pěšky urazíte asi dvacet kilometrů, ale trasa stojí za to. Vede přes malou obec Světnov, kde se nachází historický most, dále pokračuje přes Sraženou vodu, kde naši předci vytvořili umělý kanál se stavidly propojující Svratku a Stržský potok.

Samotné skály ve Žďárských vrších potom patří k největším turistickým magnetům chráněné krajiny, svou divokostí kontrastují s jinak mírným reliéfem a ostře vystupují z okolní krajiny. Mnozí je považují za nejkrásnější kout Vysočiny. Kolem skal vede turistický okruh, který vás kromě samotných Devíti skal provede i kolem dalších zajímavostí. kamkoliv se v rámci Žďárských vrchů vydáte všude narazíte na jedinečně čistou přírodu i mnohé krásy ať už vytvořené člověkem nebo přírodou.