Výtahy nás mohou vyvézt až do 1 kilometru

Výtahy nás mohou vyvézt až do 1 kilometru

Stejně jako v životě i ve výtahu je to stále nahoru a dolů. Na rozdíl od života si ale ve výtahu můžeme zvolit, jakým směrem se vydáme a hlavně jakým se vydat chceme.

Samotný vynález výtahu je starší než náš letopočet. Úplně první výtah vynalezl již 236 let před Kristem Archimedes, řecký matematik, fyzik, filozof a astronom. V Čechách se výtah objevil o něco málo později, ale přece. Pozůstatky pravděpodobně prvního výtahu v Čechách se našli na zámku v Ploskovicích, který byl postaven zhruba ve 20. letech 18. století. Pokud jsou odhady pravdivé „český výtah“ by za nedlouho oslavil dvě století. I co do kuriózních typů výtahů se obyvatelé Čech ukázali jako machři. V letohrádku Belaria vznikl ve svých dobách unikátní mechanismus, který připomínal výtah a sloužil k transportu připraveného jídla přímo do středu hodovní tabule. Představte si, že sedíte u stolu a z ničeho nic se na něm někde ze spolu vynoří talíř plný jídla, no není to skoro jako „ubrousku prostři se“?

Když ještě nebyla elektřina, lidé si museli s fungováním výtahu poradit jinak. Na zámku Konopiště se dochoval výtah, který fungoval na principu protizávaží s vodou. Když byla voda napouštěna do kádě, káď klesala a výtah pomalu stoupal nahoru. V opačném případě výtah klesal.

Stále však byly výtahy takzvaně „na vlastní nebezpečí“ a to kolik zdvihů lano, na kterém je výtah zavěšen, vydrží, se lidé pouze domnívali. Dnes už je to však jinak a každý výtah má svou pojistku, která přetržení lana zabrání. Úplně poprvé s tímto vynálezem přišel muž jménem Elisha Otis v roce 1853.

Výtahy, které dříve byly výsostnou záležitostí zámků a jiných honosných staveb, najdeme dnes skoro v každé budově. Stále však prochází mnohými úpravami a vylepšováními, aby se nám v nich jezdilo co nejpříjemněji. Taková cesta výtahem totiž může zabrat i několik minut. Lana jsou schopna vytáhnout výtah i do 1 kilometru.