Na klavír se můžeme naučit hrát v každém věku

Na klavír se můžeme naučit hrát v každém věku

Klavír je jedním z nejzajímavějších hudebních nástrojů vůbec. Svou velkolepostí a jakousi zvláštní něžností se vyjímá mezi všemi ostatními hudebními nástroji. Kdybychom měli klavír připodobnit k nějakému typu člověka, nazvali bychom ho nejspíš gentlemanem.

Rozhodně neplatí, že na klavír se učíme hrát pouze v dětském věku. Klavír je naopak nástroj, ke kterému bychom měli tak nějak dozrát. Existuje však spoustu typů lidí z různých věkových kategorií, kteří se rozhodli na klavír začít hrát, nebo po tom alespoň tajně touží.

Početnou skupinu začínajících klavírních virtuózů tvoří pochopitelně děti. Dítě se však pro hru na klavír málo kdy rozhodne samo. Většinou je k ní vedeno ze strany rodičů, a to buď proto, že je to v jejich rodině tradice, a nebo právě proto, že si skrz ně rodiče plní svůj nesplněný sen, jakými může hra na klavír pro někoho být. Ne všechny děti však hra na klavír v tak útlém věku baví a to většinou především proto, že postrádají nutnou dávku trpělivosti. Takové „nucené“ docházení na hodiny klavíru potom může mít spíše opačný efekt, a to, že v dítěti způsobí odpor.

Další skupinou lidí, kteří se na tento hudební nástroj učí hrát jsou studenti středních a vysokých škol a někdy i pracující. Tito lidé často hru na klavír zakusili právě v dětském věku a nyní se k ní vrací z nostalgie. Tedy pokud se nám hra na klavír v dětském věku zprotiví, stále ještě existuje šance, že se k ní jednou vrátíme, ale to už musíme chtít sami. Takováto skupina lidí je většinou nejlepšími a nejzodpovědnějšími žáky.

Významnou kategorii hráčů začátečníků tvoří také dospělí lidé. Ti už mají většinou vybudovanou kariéru a zůstává jim tak nějaký čas na rozvíjení své osobnosti. Nemalou skupinu lidí tvoří také vysoce postavení manageři a podnikatelé, kteří hledají způsob, jak ze sebe uvolnit napětí a stres.

Jednu věc však mají lidi ze všech skupin společnou- aby se měli na čem učit a zdokonalovat, musejí mít doma klavír. Abychom si však mohli užívat něžných tónů naší hry a zvuky klavíru nepřipomínaly spíše zvuk, který vydává kočka, když ji taháme za ocas, je třeba dopřávat našemu klavíru pravidelnou údržbu. Čas od času je zkrátka potřeba, klavír správně naladit. Je tedy dobré si jednou za čas pozvat domů odborníka na ladění klavírů. Na klavír totiž můžeme umět hrát sebelépe, ale pokud bude rozladěný, kýženého výsledku dosáhneme jen těžko.