Co se mění na daních v novém roce?

Co se mění na daních v novém roce?

S každým novým kalendářním rokem vláda vyhlásí mnoho změn a novinek. Významná část těchto změn se již tradičně týká daní a mezd. Co se změní letos a kdo si přilepší a kdo naopak bude platit víc? Úplně stručně řečeno se s novým rokem zvyšují minimální platby pro živnostníky na sociálním a zdravotním pojištění, zvyšuje se finanční hranice pro čerpání daňového bonusu a lidé s vysokými příjmy budou platit méně na solidární dani.

I když se nemění daňové sazby přímých daní, mezi které se řadí i sociální a zdravotní pojištění, přesto budou někteří živnostníci státu odvádět více peněz. Zálohy, které za pojištění platí státu osoby výdělečně činné dohromady vzrostou téměř o čtyři sta korun. Minimální záloha na sociální pojištění vzroste o 199 korun a bude tedy činit 2388 kč, na zdravotní pojištění o 184 korun což bude 2 208 kč. Tyto zálohy se vztahují na podnikatele vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Kromě zálohy samotné dojde ale i ke změně její splatnosti od nového roku. Měsíční záloha se nebude platit do 20. dne následujícího měsíce ale do konce měsíce, za který se platí.

Mezi další novinky se řadí zlepšení podmínek pro vedlejší činnost. Sociální pojištění se u výkonu samostatné výdělečné činnosti nemusí platit, pokud se vejde do stanoveného ročního limitu. Pro rok 2019 se tento limit zvyšuje ze 71 950 kč na 78 476 kč. Při výkonu samostatné výdělečné činnosti je po část roku se tento limit však poměrově snižuje.

Jako další změna bude od nového roku výhodnější přivýdělek na dohodu o pracovní činnosti. Navýší se limit, do kterého se neplatí z hrubé měsíční odměny sociální a zdravotní pojištění, a to ze současných 2499 kč na 2999 kč.

Vzhledem ke změnám a novinkám je pro podnikatele nejspolehlivější možností, jak si být jistí, že i v novém roce odvádějí všechny daně správně, si zajistit daňové poradenství. Díky tomu si ušetří mnoho starostí a o svých financích budou mít neustálý přehled.