Turistické možnosti se v Česku nevyčerpají

Turistické možnosti se v Česku nevyčerpají

Náš stát svou rozlohou jistě nepatří k největším, naopak by se dalo říct, že se jedná celkem o malou zemičku. Ani počtem obyvatel nijak nevyčníváme a najdete u nás jak statisícová města, tak vesničky s pouhými desítkami obyvatel. Co je však u nás unikátní je, kolika přírodními a kulturními památkami se v poměru k naší velikosti můžeme pyšnit.

Jen mezinárodně uznávaných památek světového dědictví UNESCO se u nás najde hned dvanáct, národní parky se tu nachází čtyři, chráněných krajinných území potom pětadvacet a přes sto národních přírodních rezervací i národních kulturních památek. Kdyby člověk chtěl navštívit všechna zajímavá místa jistě mu to nějaký ten rok zabere. A to nelze počítat mnoho nádherných míst, která jistě stojí za vidění, lákají turisty, a přitom se na žádném ze seznamu nenacházejí. Pro mnohé je právě objevování neznámých krás mnohem přitažlivější než již proslulých turistických atrakcí.

Naše země je rozdělena do čtyřiceti turistických oblastí, přičemž každá je něčím zcela specifická. Mezi ty nejznámější se řadí České Švýcarsko, Český ráj, Krkonoše, Šumava, Pálava a Lednicko-valtický areál nebo Podyjí. Většinou jsou spojené právě s chráněným územím, národním parkem nebo památkami a kulturou.

Pokud se nemůžete rozhodnout kam se vydáte dříve a na dovolenou vám zbývá jen málo času, je nejlepší možností se vydat do míst, kde tyto turistické oblasti sousedí. Během jednoho týdne si tak můžete naplánovat výlety za těmi nejkrásnějšími místy co příroda nabízí a kulturními památkami z obou oblastí. A věřte že ať jedete kamkoliv, všude narazíte na mnoho zajímavostí, je jen na vás, zda vás více lákají nekonečné vinohrady Jižní Moravy, dechberoucí scenerie skalních měst v Českém Švýcarsku nebo čerstvý horský vzduch a túry po Krkonoších.