Turistika na koni a za koňmi

Turistika na koni a za koňmi

Dříve byli koně běžnou součástí života, našim předkům v mnohém usnadňovali práci a jízda na hřbetě těchto urozených zvířat byl nejrychlejší způsob, jak cestovat. Bojovali v bitvách, pomáhali na poli, reprezentovali krále na přehlídkách ale i pomáhali při cestování. Dnes už mít koně je spíše zájem a radost. Někteří v jejich sedle závodí a získávají ocenění, jiní se věnují jejich chovu, ale další chtějí společně s tímto zvířetem odpočívat a užívat si rekreaci.

Právě pro milovníky koní tu je turistika na koni, kdy po vyznačených trasách společně se svým koněm zdolávají trasy, užívají si volnou přírodu a dobrodružství. Některé chaty nabízí možnost přenocování pro koně i jezdce, a tak se otvírá možnost vyrazit na daleké výlety poznávat turistické krásy širokého okolí. Pro ty, co nejezdí pravidelně je na mnoha místech možnost na jeden den vyrazit na výlet na koních i se zkušeným jezdcem, který se vším pomůže a naučí základy pro jízdu.

Jezdectví je oblíbené i sportovní, kdy se jezdec se svým koněm účastní závodů a soupeří v několika disciplínách. Koně jsou také tradičně spojení s divokým západem a kovboji, kteří ze sedla naháněli dobytek. Koho by tato disciplína zajímala, může se vydat do obce Zdelov, kde se pravidelně koná tradiční rodeo, na které se vždy sjede mnoho turistů ze širokého okolí. Kromě rodea se závodí i v parkuru a v divácky zajímavém slalomu kolem tyčí. Uvítací nástup jezdců s koňmi je úchvatná podívaná.

Kdo se ve Zdelově zastaví podívat se na rodeo, ale sám není milovník koní, může si okolí projet na kole. Pro turistiku jsou tu ideální podmínky, krásná příroda Orlických hor a okolí plné zajímavostí. Mezi ty se řadí zámek v Kostelci nad Orlicí, samotný Rychnov nad Kněžnou nebo Týniště nad Orlicí.