Někdo vyhazuje, jiný kupuje

Někdo vyhazuje, jiný kupuje

Firmy i jednotlivci při své činnosti získávají předměty vyrobené z kovů, které jim ve finální fázi přebývají. Naopak je ale může využít jiná firma, a to jako druhotnou surovinu. Stejné je to s papírem. Co jeden vyhazuje, druhý shání. V takovém případě vykonávají velmi užitečnou činnost společnosti, pod dlouhá léta užívaným názvem „kovošrot“. Železo, barevné kovy, a také papír vykupují od firem a fyzických osob. Prodávající dostane za odevzdané druhotné suroviny platbu v hotovosti ihned nebo převodem do druhého dne.

Výkup železa se sukutečňuje v upravené i neupravené formě, o síle 4 až 6 milimetrů, prodat je možné i upravenou nebo neupravenou litinu. Provozovny jsou nachystané přijmout i předměty z kovu nadměrných rozměrů, starý i nový odpad, včetně lan a drátů. Vykupuje se také bílý šrot, jako jsou sporáky, bojlery, pračky, automotory a různé stroje.

Opravdu záslužnou činností je pro nás všechny výkup autovraků. Někteří řidiči jezdí autem až do poslední chvilky a odstaví ho teprve tehdy, když se nepohne od chodníku. Zpravidla ho na nějakou dobu někde odstaví, protože nevědí, co si s vrakem počít. Pokud ve svém okolí nějakého podobného řidiče máte, je dobré ho upozornit na to, že se nepojízdného vozidla může rychle zbavit a ještě za něj nějakou tu korunu dostat. Pokud by se totiž o nepojízdná vozidla kovošroty nepostaraly, měli bychom za chvíli ulice plné nevzhledných nepojízdných kovových oblud. Autovraky jsou navíc nebezpečným odpadem, nakládání s nimi je upraveno zákonem od odpadech. Firmy, které mají oprávnění s autovraky dále nakládat, vydají majiteli vozidla protokol o likvidaci vozidla a jen s ním lze auto z registru vozidel odhlásit.

Vykupují se barevné kovy jako měď, v podobě drátů, plechů, trubek, z karem a chladičů. Mosaz lidé přivážejí ve šponách nebo dokonce v podobě nábojnic. V praktickém životě se často setkáváme s hliníkem, výrobky z něj po čase doslouží a patří do sběru. Jsou to dráty, folie, žaluzie, plechovky. Většina firem, vykupujících kov a papír, se zabývá odpadovým hospodářstvím ve větším rozsahu, provádí likvidace odpadů, paličské a demoliční práce, odpad třídí a recykluje.