Turistika je stále v módě

Turistika je stále v módě

Češi jsou národem turistů, o tom není pochyb. Jsme zemí s nejhustší a nejlépe značenou sítí turistických stezek na světě a turistika je u nás velmi rozšířeným a oblíbeným sportem. Ještě aby ne, pyšníme se nádhernou přírodou, kde ať už zavítáte do jakéhokoliv koutu naší země, i těch méně známých nebo na první pohled nezajímavých, narazíte vždy na mnoho krás. Turistika je také velmi snadno dostupná pro každého, stačí si obout pevnou a pohodlnou obuv, najít na mapě nejbližší barevně značenou trasu a vydat se po ní objevovat zajímavosti ukrývající se v okolí. Navíc při ní nezáleží na ročním období, na jaře nás okolí kvetoucí příroda, v létě zeleň, podzimní barvy nám ukáží známou krajinu v novém světle, a i sněhová pokrývka má své kouzlo.

Jeden z prvních spolků, který na našem území vznikl byl klub českých turistů, a to už za Rakouska-Uherska v roce 1888. Právě členové klubu turistů se věnují označování turistických tras, kterých je u nás v současné době téměř jednačtyřicet tisíc. Toto číslo zahrnuje i značen lyžařské trasy. Podílejí se i na značení tras pro cyklisty a značení hipotras tedy cest pro jezdce s koňmi.

Lidé většinou za turistikou jezdí do hor nebo přírodních parků, do míst, která na první pohled slibují jedinečnou přírodu. Za turistikou ale většinou nemusíme jezdit, mnohdy právě kraj, kde žijeme a jeho krásy zůstávají nejvíce utajené, protože máme tendenci hledat je jinde. Kolikrát se stane že odpoledne jen tak vyrazíme na procházku a objevíme něco nového, o čem jsme neměli tušení, že je nám tak blízko. Stačí se podívat do map a barevné stezky vás vždy zavedou na místo, ať je to tajemná zřícenina, dechberoucí vyhlídka nebo ukrytá lesní studánka. A mnohdy i malé a nenápadné vesničky skrývají mnoho pozoruhodného.